170-letni dom w Czechach

Oryginalny dom składał się z trzech części przylegających do siebie. Z przodu znajdowała się drewniana część mieszkalna z pomieszczeniem głównym, wejściem i kuchnią. Dalej stała kamienna stajnia dla krów z wyższym sufitem, a ostatnim elementem była stodoła z cegły, gdzie cienkie ściany zostały wzmocnione podporami. Klient zwrócił się do firmy OV-A prosząc o przekształcenie budynków tak, by dawna część mieszkalna stała się pokojem gościnnym, a pozostałe przestrzenie użytkowe miały stać się teraz główną częścią nowego domu. 

Architekci postarali się znaleźć właściwe proporcje dla nowych elementów i zachować oryginalny, malowniczy charakter wiejskiego domku. Stara część mieszkalna została tylko odnowiona, a stajnię, stodołę i strych przekształcono w nowe przestrzenie mieszkalne, zachowując urok starej farmy.
Atmosfera stodoły z otwartym dachem została wzmocniona przez zachowanie dużych wrót po obu stronach. Otwarte wnętrze łączy się w ten sposób z ogrodem. Patrząc od środka przeszklenia wydają się być dużym obrazem, który zmienia się zależnie od pory dnia i roku. Oryginalna rama dachu i ściany zostały zachowane i pomalowane na biało, by połączyć je wizualnie.
Nowe drzwi łączą starą część mieszkalną z przebudowaną stajnią i stodołą, tworząc w ten sposób nową linię komunikacyjną i zamykając widok domu nowym oknem umieszczonym w ścianie wschodniej. Klatka schodowa jest prosta i nie wpływa na konstrukcję dachową. Na górze znalazły się dwie sypialnie, do których wchodzi się z galerii.
Nowy salon został docieplony od zewnątrz wełną mineralną, która znalazła się pod elewacją z desek. Elewacja wapienna została odnowiona, a na dachu położono nowy materiał, który jest na tyle lekki, by nie obciążał konstrukcji.

Lokalizacja: Tupadly, Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne