Nowoczesna stodoła

Zniszczone zabudowania z XIX wieku, leżące na wschodnim brzegu rzeki Glomma – największej i najdłuższej rzeki w Norwegii – zostały wprowadzone w XXI wiek przez firmę LINK architects.
Rodzina Lersch kupiła podupadające gospodarstwo tuż po 2000 roku i chciała zachować historyczny budynek, zamierzając odnowić jedno z ostatnich, zachowanych w tym miejscu gospodarstw rolnych, które na początku XX wieku odgrywało ważną rolę w regionie. Właściciele chcieli powiększyć część mieszkalną o przybudówkę i odtworzyć oryginalny budynek o trójkątnym kształcie dachu. Część konstrukcji trzeba było wyburzyć, inne wymagały sporo pracy i uwagi.

Projekt nowego budynku był mocno inspirowany tradycyjnym zabudowaniem rolniczym ze spadzistym dachem. Nowy projekt odtwarza starą estetykę, ale robi to w sposób minimalistyczny. Piękne otoczenie było z kolei zachętą do otwarcia części domu na stary ogród.

W całym projekcie hojnie wykorzystywano szkło i aluminium. Zarówno dach, jak i fasada dobudówki wyłożone są drewnem Kebony, wybranym przez architektów ze względu na fakt, że pomaga ono zachować oryginalny styl budynku. Początkowo drewno Kebony ma głęboki, brązowy kolor, podobny do drewna tropikalnego, ale z czasem pod wpływem działania słońca i wilgoci zyskuje bardziej delikatny, platynowy kolor.

Drewniane obicie zewnętrzne nadaje stodole uderzający wygląd z zewnątrz i tworzy poczucie naturalności, dając dodatkowe korzyści zachowania równowagi cieplnej i ekologicznej.

Zwracając uwagę na aspekt ekologiczny budynku, podłoga na parterze wykonana jest z betonu pochodzącego z recyklingu i ma wbudowaną instalację ogrzewania.  Rury znajdujące się w podłodze wypełnione są ciepłą wodą, która pochodzi z wymiennika ciepła, podłączonego do ziemnej studni. System wykorzystuje stałą temperaturę wody podziemnej, aby ogrzewać budynek w zimie i rozprasza ciepło, jeśli pojawia się taka potrzeba w lecie. W budynku nie brakuje innych innowacji architektonicznych. Pod dachem w sprytny sposób ukryto rynny, które odprowadzają wodę deszczową tak, by nie ściekała po ścianie. Osuwający się z kolei zimą śnieg poprowadzony jest przez specjalny system w taki sposób, by nie zatykać rynien. Dodatkowo cały układ odprowadzający wodę jest innowacyjnie chroniony przed zamarzaniem, nawet w najniższych, norweskich temperaturach.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej