Nowoczesna stodoła

Miejsce to znajduje się w północnej części Espoo w Finlandii, a samo zbocze skierowane jest w kierunku zachodnim.
 To okolica ważna pod względem historycznym i kulturowym.  Nie ma tam wielu budynków, a większość z nich wykorzystywana jest przez przemysł lub rolników. Działka dzieli skaliste wzgórze na dwie części, z czego ta tylna część porośnięta jest typowym dla Finlandii lasem.

Prosta forma domu z dwuspadowym dachem była reakcją na ogólną architekturę tego rejonu. Przestrzenie zewnętrzne zostały stworzone przez podziały. W części frontowej budynku, gdzie znajduje się wejście, powstał plac zabaw dla dzieci, taras idealny na lunch oraz warsztat. Główny budynek mieści przestrzenie biurowe i mieszkalne, które łączy wspólna przestrzeń dzienna. Na działce znajduje się też wolnostojąca sauna.

Budynek został zaprojektowany jako wentylowana konstrukcja drewniana, która częściowo zamocowana jest w skale. Wykorzystano laminowane drewno klejone, które połączono ze sklejką.

Materiały wykorzystane do budowy to głównie drewno pochodzące z Finlandii. Odpowiedni stopień ocieplenia ścian udało się uzyskać dzięki ociepleniu z celulozy. Budynek został wyposażony w geotermalne ogrzewanie, a dodatkowo wewnątrz znajdują się kominki.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: POOK Arkkitehtitoimisto





Tekst: nowoczesna STODOŁA





 
więcej