300-letni dom w nowej “skorupie”

Firma David Connor Design and Kate Darby Architects przekształciła walącą się wiejską chatę w West Midlands w Anglii w wyjątkowy nowy dom i studio. Stworzyła nową warstwę budynku wokół zrujnowanej, starej konstrukcji, która chroniona jest teraz przez „skorupę” z czarnej blachy falistej. 

David Connor i Kate Darby podjęli się trudnego zadania zachowania liczących około 300 lat drewnianych elementów, wznosząc wokół nich nową, stalową ramę, którą obłożono czarnym metalem, aby chronić zabytkowe drewno przed warunkami atmosferycznymi. Nowa konstrukcja poszerzona została tak, by objąć też małą stajnię, która znajdowała się na końcu starej chaty. Teraz mieści się tam wyjątkowe studio właścicieli.

Wewnątrz została wyeksponowana stara, wyraźnie zniszczona drewniana konstrukcja, wzmocniona przez owinięty wokół niej bluszcz i częściowo pokryta łuszczącym się tynkiem. W ścianie szczytowej nowej konstrukcji, w której znajduje się studio, stworzono wysokie, duże okno, które sprawia, że starą chatę widać też całkiem dobrze od zewnątrz. Tworzy to zaskakujący efekt.
„Strategią nie było odnawianie czy naprawianie 300-letniego, zabytkowego budynku, ale zachowanie go w stanie możliwie idealnym” – wyjaśnia Connor i Darby. „Obejmowało to nawet zepsute belki, suchy bluszcz, stare gniazda ptaków, czy nawet pajęczyny i kurz.”

Ruiny będą chronione przed wpływem różnych czynników dzięki stworzeniu nowej powłoki o wysokich właściwościach. „Oznacza to, że w większości miejsc są dwie ściany, dwa okna i dwa dachy – stary i nowy” – mówią architekci.

Parter tego budynku stał się studiem o podwójnej wysokości, w której pracują Connor i Darby. W części tylnej hall wejściowy przekształca się w jadalnię, która łączy się z kuchnią i salonem, podczas gdy sypialnia i łazienka znajdują się powyżej.

Obecna organizacja budynku pomyślana została w taki sposób, by umożliwiać łatwą adaptację w przyszłości, zamieniając go w dom z trzema sypialniami i dwiema łazienkami.
Gładkie, białe ściany nowego wnętrza tworzą neutralne tło, które sprawia, że wiekowe deski przejmują całą uwagę. Trzymając się podobnych założeń stworzono metalowe elementy klatki schodowej, która łączy niższe piętro z wyższym i tworzy balustradę w sypialni, nie skupiając na sobie uwagi. Miejscami widoczne są metalowe wsporniki, które wspierają krokwie, a w kuchni metalowe elementy oraz proste formy stanowią kontrast dla surowych desek i zakrzywionych belek w suficie.

Okna z trzema szybami sprawiają, że nowa powłoka ma świetne właściwości termiczne i hermetyczne, a przestrzeń ogrzewana jest przez parę pieców opalanych drewnem. Mieszkańcy zbierają drewno na opał w sąsiadującym z działką lesie. Na dachu od strony południowej umieszczono panele słoneczne, dzięki czemu mieszkańcy mają elektryczność i  ciepłą wodę.
 
Koszt: £ 160.000 
Powierzchnia: 115m² 
Realizacja: styczeń 2014 – grudzień 2016
Lokalizacja: West Midlands, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne