Nowoczesna stodoła

Pisarz poszukujący domu i przestrzeni do pracy znalazł cudowny budynek gospodarczy z cegły
, który wciśnięty był pomiędzy wiktoriańskie budynki na jednej z uliczek w Birmingham w Anglii. Poprosił firmę Intervention Architecture o to, by zamieniła tę starą wozownię w inspirujące miejsce do życia i pracy, pokonując przeszkody związane z wąską przestrzenią i ograniczonym dostępem światła.

Architekci zorganizowali wnętrze tak, by zwrócić je w kierunku małego prywatnego ogrodu od strony południowej, który znajduje się za domem. Salon umieszczony został w części tylnej domu, kuchnia pośrodku, a łazienka z przodu, tuż przy wejściu. Niewielka przybudówka z tyłu domu pozwoliła powiększyć nieco przestrzeń na parterze.  Korzystając z dużej wysokości wnętrza, architekci stworzyli tam dodatkowy poziom, który służy jako sypialnia i miejsce do pracy. Siedząc przy biurku można widzieć nie tylko dolny poziom mieszkania, ale także przestrzeń na zewnątrz.

Priorytetem projektu było wprowadzenie do wnętrza jak największej ilości światła. Ze względu na to, że budynek był używany tylko jako gospodarczy, był praktycznie pozbawiony okien. Architekci umieścili więc zaokrąglone okna w górnych częściach ścian szczytowych oraz duże, szklane drzwi od strony tylnej. Dodatkową ilość światła wpuszczają także nowe okna dachowe.

Ściana z cegły, która łączy się z sąsiednim domem, została w domu odsłonięta. Pozostałe ściany należało docieplić i pomalowano je na biało, co pomaga odbijać światło w całym wnętrzu. Architekci zdecydowali się także nie zasłaniać elementów konstrukcyjnych, takich jak belki lub stalowe ramy. Miejscami podkreślono je jeszcze czarną farbą. Oryginalna podłoga została zastąpiona drewnem, ale oryginalne płytki zostały wykorzystane do wyłożenia zewnętrznych części koło domu.

Drewniane drzwi na elewacji od strony ulicy nie pełnią żadnej funkcji, ale mają znaczenie historyczne, ponieważ były częścią starej wozowni. Teraz pomalowano je na czarno, podkreślając tym samym czerwone i pomarańczowe odcienie cegły.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook


Zdjęcia: Paul Miller



Tekst: nowoczesna STODOŁA








 
więcej