Nowoczesna stodoła

WINO, SŁOMA I ZWIERZĘTA
Stare, kamienne winiarnie Ribeira Sacra (Galicja) były i wciąż są budowlami różnorodnymi, które łączy to, że znajdują się w pobliżu domu, w którym rozgrywają się wszelkie inne gospodarskie czynności. Mowa o suszeniu szynki, wytwarzaniu wina, gromadzeniu siana lub słomy, czy też zabudowaniach stajennych, gdzie trzymane są zwierzęta. Ten projekt przywraca do życia jedną z takich starych piwniczek, zmieniając ją w budynek mieszkalny.

Całość składała się początkowo z dwóch części, które praktycznie pozostały niezmienione: jedną z nich był dwupoziomowy budynek służący do przechowywania siana, a drugi miał na jednym poziomie część dla zwierząt i piwniczkę na wino. Obydwie części są ukryte od strony drogi i otwarte od strony wschodniej.

Projekt opierał się na 3 przesłankach:

Szacunek dla pierwotnych budynków i lokalnej architektury.
Wioska ma harmonijny wygląd: budynki są kamienne i stanowią równowagę dla dzikich pastwisk. Projekt miał nie naruszać tego stanu, więc musiał mieścić się w ramach istniejących już wcześniej ścian. Miał zintegrować to co cenne w miejscowej architekturze (kamień, tektonika, ograniczona ilość okien), bez narzucania swej własnej wymowy.

Miejscowe materiały.
Projekt został stworzony na bazie istniejących ścian z tzw. suchych kamieni i dachu łupkowego (odzyskanego ze starego domu). Drugim głównym materiałem jest drewno. Reszta spoczywała natomiast na barkach lokalnego majstra.

Światło, wentylacja i widoki.
Niezbędnym warunkiem było zapewnienie w domu odpowiedniej wentylacji i ilości światła, by można tu było mieszkać komfortowo. Równie niezbędne było też otwarcie na widoki, które mogą cieszyć oko mieszkańców.

DOM BEZ OKIEN
Tak właśnie mieszkańcy wioski nazwali ten budynek. Ta nazwa doskonale wyjaśnia strategię, jaką przyjęto, by rozwiązać problem oryginalnej konstrukcji - ukrytej w ziemi od strony drogi. W częściach bocznych dachu stworzono coś w rodzaju podwójnego patio, które zapewnia doświetlenie oraz cyrkulację powietrza. Ta strategia pozwoliła stworzyć nie okna, ale luki, tworząc wrażenie „domu bez okien” i jednocześnie kreując relację z krajobrazem – zachodzącą między tym co wewnątrz i na zewnątrz.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Cubus
Foto: Adria Goula
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej