Nowoczesna stodoła

Obiekt miłości, a czasem nawet obsesji

– żeliwny, emaliowany piecyk Aga już od momentu pojawienia się w 1922 roku stał się symbolem pewnej przynależności życiowej dla pokoleń ludzi z rejonów północnych. To dzięki swemu podwójnemu zastosowaniu. Piecyk mógł służyć jako piekarnik i jednocześnie źródło ciepła. Wynalazca Agi, Gustaf Dalen, szwedzki fizyk i dyrektor zarządzający w Svenska Aktiebolaget Gasaccumulator (AGA), stracił wzrok w wyniku eksplozji, przez którą nie mógł wychodzić z domu. Skupił więc swoją uwagę na skonstruowaniu kuchenki, która będzie zapewniała stabilny ogień i nie będzie wymagała wiele uwagi. Konstrukcja piecyka była żeliwna z trzema warstwami emalii. Kuchenka miała dwie komory służące jako piekarniki – niższa służyła do wolnego gotowania, a górna do pieczenia. Dalen zaprojektował na górze dwie płyty grzejne z pokrywami. Dzięki równemu rozchodzeniu się ciepła z części wewnętrznej do piekarników i części powierzchniowej, Aga radziła sobie bez pokręteł lub wewnętrznego termostatu, który regulowałby temperaturę. Dzięki temu kuchenka była zarówno prosta w swym wyglądzie, jak i użytkowaniu, a do tego zawsze gotowa do pracy. Stała się ciepłym symbolem ogniska domowego nawet w najbardziej ruchliwym gospodarstwie domowym położonym w chłodnym, skandynawskim klimacie. 


Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook 


Projekt: PIEC AGA (1922)
Projektant: Gustaf Dalen (1869 – 1937)
Producent: Aga Heat 1922 do dziś 


Tekst: nowoczesna STODOŁA



więcej