Nowoczesna stodoła

Ten dom ma dwojaki charakter zdefiniowany przez sposób, w jaki odpowiada na swój kontekst i funkcje użytkowania.
Od strony wejścia ma surową i kanciastą formę, którą wzmacnia jeszcze abstrakcyjny wygląd przypominający prosty kontener. Przechodząc jednak przez kolejne drzwi, pojawia się wnętrze ciepłe i przytulne, które przypomina bezpieczne schronienie.

Rejon znajdujący się pomiędzy surową formą zewnętrzną i ciepłym wnętrzem to jakby skorupa ochronna, która ma pomóc mieszkańcom radzić sobie z typowymi warunkami pogodowymi Tasmanii. Ten rejon charakteryzuje bowiem to, że w ciągu jednego dnia możemy poczuć praktycznie wszystkie cztery pory roku. Przemyślany projekt pozwala mieszkańcom siedzieć w słońcu, ale w miejscu osłoniętym przed wiejącym tu często lodowatym wiatrem. Można też usiąść na zewnątrz unikając ostrych, letnich promieni słonecznych. Odpowiednio zorganizowane przestrzenie pozwalają cieszyć się dowolnymi warunkami pogodowymi. Pomieszczenia można otwierać i zamykać, można też wybierać między miejscem zadaszonym i niezadaszonym, w którym cieszymy się pełną ekspozycją na słońce.

Zgodnie z życzeniem klienta, sercem wnętrza domu miała być kuchnia. Pozostałe pomieszczenia rozchodzą się z tego miejsca pod różnymi kątami i cieszą oko różnymi widokami.

Otwarte przestrzenie pozwalają dostrzec serce domu z różnych miejsc. Kompaktowy plan budynku jest powiększony przez odpowiednie usytuowanie przeszkleń i powiązanie wnętrza z przestrzenią zewnętrzną. Wnętrze i otoczenie miesza się ze sobą w sposób niezwykle płynny, a otwarte przestrzenie wspomagają naturalną wentylację budynku, co ma szczególne znaczenie w upalne, letnie dni.

Ciemne, metaliczne obicie zewnętrznych ścian domu zostało wybrane ze względu na małe potrzeby konserwacyjne, a dodatkowo pozwala ono na stopienie się budynku z jego otoczeniem, kiedy patrzymy na dom z większej odległości. Każde miejsce przestrzeni zewnętrznej zostało jednak wyodrębnione z „metalowego pudełka” i odpowiednio docieplone drewnem.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Room11



Zdjęcia: Ben Hosking



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

architekci

zdjęcia

komentarze

Sławek Bobson Stolarski:
Magdalena Stolarska
Tomasz Las:
na podstawie tego zdjęcia, zacząłem projektować swój 1 dom. KOCHAM <3
Adam Dudko:
takie ławy są bardzo niewygodne.. niestety. ładnie na zdjęciu wygląda.. tyle
Rafał Max Gacek:
Jedno takie potrójne okno waży 400 kg i kosztuje minimum 20 tys...
zobacz ten wpis na FB

architekci

zdjęcia

komentarze

Sławek Bobson Stolarski:
Magdalena Stolarska
Tomasz Las:
na podstawie tego zdjęcia, zacząłem projektować swój 1 dom. KOCHAM <3
Adam Dudko:
takie ławy są bardzo niewygodne.. niestety. ładnie na zdjęciu wygląda.. tyle
Rafał Max Gacek:
Jedno takie potrójne okno waży 400 kg i kosztuje minimum 20 tys...
zobacz ten wpis na FB