Alpejska STODOŁA

Alpejska STODOŁA i jej dualizm

Alpejska STODOŁA we włoskich Alpach, która oparła się żywiołom, teraz rozkoszuje się dramatycznym krajobrazem. Wszystko za sprawą Luconi Architetti Associati i ich spektakularnej renowacji alpejskiej chaty.

Alpejska STODOŁA – architektoniczny dualizm

Właściciele zapracowani Londyńczycy z krwi i kości, szukali miejsca na spędzenie weekendów zanurzonych w naturze. Alpejska STODOŁA z kolei posiada bardzo łatwy dostęp – samochodem w lato, skuterem śnieżnym w zimie. Istniejący budynek składał się z kamienno-drewnianej obudowy z wewnętrzną płytą z odsłoniętego betonu. Grube deski z przymocowanego drewna odgradzały go od mroźnych wiatrów, ale także od zapierających dech w piersiach alpejskich widoków.

Włoscy architekci Luconi Architetti Associati wypracowali cienką granicę między renowacją a konserwacją. Otworzyli dom na jego widok, zachowując jednocześnie jego strukturę i osobowość. Zespół zastąpił starą drewnianą okładzinę dużą ilością szkła, ale stworzył też system drzwi, który może uszczelnić cały dom i chronić go przed zimową pogodą.

„Budynek przybrał dwie postaci” – mówi główny architekt Piero Luconi. „Jedną bardziej tradycyjną i mimetyczną w okresach bezczynności, a drugą bardziej pasującą do współczesnych zastosowań mieszkaniowych”. Aby dopasować trzy sypialnie do nowego planu bez wpływu na zasadniczy wygląd domu, zespół zbudował niepozorny aneks na niższym poziomie, ściśle przylegający do zbocza.

Alpejska STODOŁA i jej górny poziom składają się z części dziennej i kuchennej ze szklanymi ścianami. Te z kolei otwierają się na nowy drewniany taras wybudowany po słonecznej, południowej stronie domu, tuż nad aneksem. Bezramowa szklana balustrada otacza pokład, nie blokując widoku na panoramę z wnętrza. Spokojne wnętrze odzwierciedla upodobanie zespołu do „spokojnych tonów” i tworzy relaksujące otoczenie, w którym widok przez okna zajmuje centralne miejsce. Klienci opisują swój styl jako „prosty, precyzyjny i rygorystyczny”.

Technikalia

Alpejska STODOŁA kładzie nacisk na detale. W projekcie użyto poddanego obróbce cieplnej drewna dębowego o szorstkim, szczotkowanym wykończeniu, podczas gdy naturalny łupany kamień użyty do podłóg i pod prysznicem pochodzi ze szwajcarskich kamieniołomów niedaleko chaty. Choć nic nie może konkurować ze scenerią w szklanych ramach, żebrowany, drewniany sufit nad kuchnią zapewnia mnóstwo wizualnego zainteresowania w części dziennej. Zespół wymyślił projekt jako rozwiązanie problemów praktycznych. „Musieliśmy zaizolować istniejący sufit od wewnątrz”, mówi Luconi. Drewniany strop gontowy nie tylko ukrywa izolację, ale subtelnie integruje system oświetlenia pomieszczenia.

Nowy niższy poziom, schowany z boku góry, obejmuje bardziej intymne przestrzenie z mniejszymi oknami do sypialni i prywatnych łazienek. Oświetlenie jest bardziej nastrojowe i łagodne. Oparte na snopach naturalnego światła z małych otworów i systemie oświetleniowym w większości zawartym w ścianach nowych płyt. A co z przetrwaniem brutalnej zimy w Alpach? Według klientów dom jest dobrze przygotowany na żywioły dzięki pomysłowej aranżacji drzwi zewnętrznych Luconiego, który nazywa to „systemem grzewczym ze zdalnym sterowaniem”.

Lokalizacja: Alpy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne