Nowoczesna stodoła

Chata znajduje się w małej alpejskiej wiosce, położonej w parku narodowym Triglav
, gdzie obowiązują rygorystyczne zasady dotyczące budowy i projektów architektonicznych. Klient kupił działkę z istniejącym już ogólnym pozwoleniem na budowę. Nie mógł zmienić  podstawowych założeń projektu, ale mógł zmienić elementy domu, by dopasować go do potrzeb swojej rodziny i otworzyć domek na okoliczny krajobraz.

Domek ma wielkość 6 x 11 metrów oraz dwuspadowy dach ułożony pod kątem 45 stopni. Wymiary zewnętrzne i rodzaj materiałów pozostały takie, jak przedstawione w oryginalnym projekcie.

Zastosowane materiały, takie jak kamień, drewniane kolumny i deski fasadowe, pochodzą z okolicy, dzięki czemu idealnie współgrają z miejscem.

Aranżacja wnętrza została dopasowana do potrzeb rodziny i została starannie przemyślana. Centralna klatka schodowa ułożona jest wokół kominka, który ogrzewa dwa piętra. W chacie znalazło się miejsce na 3 sypialnie i łazienkę z sauną na górnym poziomie. Powierzchnia na dole to jedna duża przestrzeń z kuchnią, jadalnią i salonem oraz schowkiem pod schodami. Ten poziom został nieco obniżony tak, by półki przy oknach mogły służyć również jako sofy z widokiem na góry.

Duże narożna okna zostały ustawione w kierunku słońca, dzięki czemu w zimowe, słoneczne dni niepotrzebne jest samo ogrzewanie. Dodatkowa izolacja termiczna została umieszczona pomiędzy zewnętrzną i wewnętrzną warstwą drewna. Specjalna, czarna folia ułożona pod drewnem zewnętrznym absorbuje ciepło słoneczne i przekazuje je ścianom. Poziom górny wychodzi poza parter i działa jako osłona przed słońcem, kiedy znajduje się ono wyżej. Specjalny system pozwala zbierać wodę deszczową z dachu i przenosić ją przez pionowe rury.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: OFIS arhitekti



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej