Nowoczesna stodoła

Ekstremalne warunki atmosferyczne, jakie panują w górach, stanowią spore wyzwanie dla architektów, inżynierów budowlanych i projektantów.
Takie miejsca zmuszają do tego, by projektować budynki, które wytrzymają silny, porywisty wiatr, radykalne zmiany temperatury oraz trudny, stromy, skalisty teren. Ma to znaczenie także dlatego, że budynek musi dawać gwarancję bezpieczeństwa tym, którzy znajdą się w środku. Trudne warunki związane z wiatrem, śniegiem, osuwaniem się ziemi i skrajną pogodą wymagają specyficznej formy architektonicznej oraz niezwykle pomysłowych projektów.

120 lat po tym, jak w sierpniu 1985 r. na szczycie Triglav stanęła wieża Aljaza, pod szczytem góry Skuta w słoweńskich Alpach Kamnickich pojawiła się nowa  konstrukcja, która ma służyć za schronienie tym, którzy dotrą w to miejsce. Zastąpiła ona 50-letnią konstrukcję, która wcześniej stała w tym miejscu.

Nowa baza miała być odpowiedzią na podstawowe potrzeby. Miała przede wszystkim dawać schronienie. Jej zewnętrzna forma i dobór materiałów były odpowiedzią na ekstremalne warunki panujące w górach, ale jednocześnie miały one zapewniać piękne widoki na szczyty i doliny.

Budynek miał powstać z poszanowaniem dla miejsca. Musiał być dopasowany do terenu, mieć lekką formę, ale jednocześnie kluczowe było takie zakotwiczenie go w ziemi, by ograniczyć się do minimalnej ingerencji w teren, ale jednocześnie zapewnić maksymalne bezpieczeństwo. Dodatkowo zewnętrzna powłoka musiała być bardzo odporna i dlatego w tym celu podjęto współpracę z odpowiednio przygotowaną firmą Rieder. Dzięki zaangażowaniu wszystkich stron udało się sprostać wymaganiom nie tylko odpornościowym, ale też estetycznym, a cała konstrukcja jest w stanie przetrwać najbardziej skrajne warunki atmosferyczne.

Wnętrze schronienia jest oczywiście skromne i w pełni jest ono podporządkowane funkcjom, jakie ma pełnić to miejsce. W środku wystarczy miejsca dla ośmiu wspinaczy.

Projekt składa się z trzech modułów, co nie tylko ułatwiło ich transport w to trudno dostępne miejsce, ale też w sposób przemyślany podzieliło całą przestrzeń. Pierwszy moduł do wejście, część magazynowa i niewielkie miejsce służące do przygotowywania posiłków. Drugi moduł zapewnia przestrzeń nie tylko do spania, ale też do wspólnego spędzania czasu. Trzeci to wyłącznie miejsca sypialne. Okna z obu stron otwierają wnętrze na piękną panoramę doliny i góry Skuta.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: OFIS arhitekti, AKT II, Harvard GSD Students



Zdjęcia: Anze Cokl, OFIS Architects, Andrej Gregoric, Janez Martincic





Tekst: nowoczesna STODOŁA





 
więcej