Nowoczesna stodoła

Firma noa* (network of architecture) stworzyła koncept projektowy w miejscu dawnego wyrobiska Renon.
Koncept wprowadza mur kamienny w taki sam sposób, w jaki kiedyś używany był w winnicach – jako element podporowy.

- W przypadku tego szczególnego miejsca projekt budynku musiał stykać się z przyrodą w sposób jak najbardziej naturalny – powiedział architekt Lukas Rungger.

Willa o nazwie „Am Steinbruch” to prywatny dom dla dwóch rodzin, który powstał na przedmieściach włoskiej miejscowości Oberbozen / Soprabolzano i zwrócony jest w stronę wspaniałej, górskiej panoramy, jaką zapewnia bliskie sąsiedztwo Dolomitów.

W miejscu tym był kiedyś kamieniołom, który stał się punktem wyjścia dla całego konceptu. Niższa część okolicy Ritten / Renon jest pełna winorośli, które rosną na stromych zboczach, a poszczególne rzędy podpierają kamienne murki, które same w sobie stają się istotnym elementem tutejszego krajobrazu. Firma noa* postanowiła wprowadzić kamienny mur do swojego projektu w podobny sposób – tworząc z niego element podporowy. Daje to efekt mocnego połączenia budynku z miejscową tradycją i tutejszą przyrodą.

 

ARCHITEKTURA Z KAMIENIA

Celem było wprowadzenie budynku w jego otoczenie w sposób jak najbardziej naturalny. Dlatego szczególnie ważne było podkreślenie miejscowych tradycji budowlanych. Mury z kamienia tworzą tu podstawy architektury i delikatnie mieszają się z przyrodą. Dwa proste domy z dwuspadowym dachem i w całości pokryte gontem wydają się spoczywać na kamiennym murze, zwrócone wprost w kierunku imponujących gór. Z ogromną dbałością zdecydowano o ułożeniu dwóch elementów, aby obydwu rodzinom zapewnić niezwykłe widoki na park Sciliar-Catinaccio. Fasady budynków od strony gór są całkowicie przeszklone i otwierają wnętrze na piękną panoramę, zapraszając przyrodę do środka.

Niższa część budynku, przestrzeń za kamiennym murem, to część prywatna – sypialnie i łazienki. Ta część budynku zlewa się ze wzgórzem. Nawet okna w tym miejscu zostały ulokowane tak, by stworzyć bardziej intymny charakter. Bardziej publiczne przestrzenie, czyli salon i jadalnia, znalazły się na wyższych piętrach nad sypialniami i mają bardziej otwartą powierzchnię, tworząc elementy z dwuspadowym dachem. Ta przestrzeń otwiera się na górską scenerię. Celem było stworzenie miejsca, które będzie łączyć mieszkańców z otoczeniem. Siedząc przy kuchennym stole, jesteś wciąż wewnątrz, ale wnętrze płynnie miesza się z przyrodą znajdującą się na zewnątrz.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt I zdjęcia: noa* (network of architecture)

Tekst: nowoczesna STODOŁA



 
więcej

komentarze

Paweł Warczyński:
Ideał! To moja wizja domu na działce z roznica poziomow!
Lukasz Broś:
Petarda!
Beata Stradomska:
Dla mnie bajka😉
Maciek Wu:
taki wlasnie chce
Roman Judycki:
Współczesny zamek , cudo 😀
Katarzyna Kujawa:
mega!
Lukas Kissmann:
Kajla Kissmann am See 😉
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Paweł Warczyński:
Ideał! To moja wizja domu na działce z roznica poziomow!
Lukasz Broś:
Petarda!
Beata Stradomska:
Dla mnie bajka😉
Maciek Wu:
taki wlasnie chce
Roman Judycki:
Współczesny zamek , cudo 😀
Katarzyna Kujawa:
mega!
Lukas Kissmann:
Kajla Kissmann am See 😉
zobacz ten wpis na FB