Nowoczesna stodoła

Projekt z założenia unikał typowego przekształcenia starej stodoły, zmieniając w zamian zbitkę historycznych budynków gospodarczych w pełne klimatu pomieszczenia do relaksu i spotkań.
"Nasi klienci sami zajmują się projektowaniem i są gorliwymi kolekcjonerami wiekowych eksponatów związanych z architekturą. Ich znaleziska i odkrycia, w połączeniu z istniejącą tu wcześniej pozostałością stodoły, tworzą esencję tego miejsca. Rezultatem jest unikatowa interpretacja stodoły z XVIII wieku.
Klienci zamiast skupiać swe oczekiwania na konkretnych przestrzeniach, podkreślali znaczenie materiałów i atmosfery, przy jednoczesnym wykorzystaniu istniejących tu wcześniej zagospodarowań. Naszym zadaniem było połączenie jakości ocalałych fragmentów stodoły ze zgromadzonymi przez nich znaleziskami".
XVIII-wieczna stodoła i stajnie znajdują się w tzw. Area of Outstanding Natural Beauty (z ang. Obszar o wybitnym pięknie naturalnym, AONB), czyli regionie wiejskim w Wielkiej Brytanii, który uznano za cenny dla krajobrazu. By zachować stary charakter budynku – i zapewnić poczucie bezpieczeństwa oraz ochronę przed tutejszymi mgłami – stodoły zwykle są szczelnie zamknięte. Tu jednak specjalny mechanizm przemysłowy pozwala otworzyć przestrzenie na niezwykłe widoki otoczenia.
Potężne okiennice przypominają klasyczne drzwi stodoły i chronią duże okna. Od strony wschodniej stare drzwi z amerykańskiego hangaru na samoloty można złożyć, tworząc zadaszenie nad tarasem zewnętrznym. Pojedynczy świetlik biegnący przez całą długość głównej części dachu zapewnia wnętrzu ciągły dopływ rozproszonego światła.
Na początku projektu stara dębowa konstrukcja była bliska ruiny: ostrożnie została rozebrana i przewieziona do naprawy. Mniejsza część stodoły pozostała w większości drewniana, ale w głównej konstrukcji budynku zastosowano sporo elementów stalowych. Takie podejście do projektu pozwoliło na szybkie ukończenie przegród zewnętrznych oraz wprowadzenie ogromnych mechanizmów otwierających.
Jednym z poważniejszych wyzwań było wprowadzenie antresoli z przestrzenią do spania i kąpieli. Część antresoli opiera się na ceglanym kominie, wokół którego wiją się stalowe schody. To miejsce przełamuje regularność przestrzeni i określa jej różne funkcje.
Wykorzystane stare materiały mieszają się z zaawansowaną technologią, która niezbędna była do funkcjonowania całego budynku. Oprawy oświetleniowe z odzysku dopasowano do niskoenergetycznych lamp LED. Integracja systemów bezpieczeństwa z systemem grzewczym i oświetleniowym pozwala właścicielom, którzy sporo podróżują, zarządzać budynkiem na odległość.
Prace na miejscu rozpoczęły się we wrześniu 2012 roku i ukończone zostały w grudniu 2014 roku.

Loaklizacja: Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 
więcej