Antyrezedencja pod Kazimierzem

Zadaniem projektowym było stworzenie koncepcji budynku mieszkalnego wraz z aranżacją wnętrz. Całość założenia oparliśmy o spersonalizowane potrzeby Inwestora i istniejące uwarunkowania działki.

Bryła parterowego domu z poddaszem użytkowym została dosłownie i w przenośni wpisana w stok o sporym nachyleniu (16°). Dzięki zastosowaniu rodzimych materiałów takich jak drewno i kamień oraz zaawansowanych rozwiązań technologicznych zadbaliśmy o ekologiczny aspekt. Był on istotny ze względu na położenie budynku na terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego.

Na zaprojektowanej powierzchni 445 m2 zaaranżowaliśmy przestrzeń, której motywem przewodnim było zasugerowane przez Inwestorów hasło  “ antyrezydencja”. Dominują w niej proste formy oraz naturalne materiały. Kameralny charakter zabudowy zaakcentowaliśmy poprzez wydzielenie między budynkami  drewnianego tarasu z basenem, do którego dostęp możliwy jest zarówno z głównego wejścia do domu, salonu jak i z sauny.

Bryły budynków  nawiązują do tradycyjnej zabudowy zagrodowej, a przejrzysty układ funkcjonalny odzwierciedla styl życia domowników, ceniących sobie bliskość natury oraz duchowy rozwój. W związku z ich zainteresowaniami, na poddaszu powstała sala do jogi oraz duża biblioteka w salonie. Część dzienną na parterze otwarto na skos dachu, co potęguje wrażenie przestrzeni. Wysokie przeszklenie pozwala na wykorzystanie naturalnego światła we wnętrzu oraz otwiera dom na wspaniały widok. We wnętrzu połączenie betonu, kamienia, lnianych tapet i drewna tworzy elegancki, ale przytulny klimat. Aranżację wnętrz dopełniają elementy polskiego i skandynawskiego designu.

Zobacz więcej projektów Kunkiewicz Architekci i śledź ich profile na Facebook i Instagram.

Lokalizacja: Polska
Tekst: Kunkiewicz Architekci

 

Czytaj więcej

Zobacz podobne