Araucária Greenhouse by Angá Arquitetura

Hobbystyczna Araucária Greenhouse

Araucária Greenhouse, położony na ziemi kupionej przez jej pradziadków, jest miejscem, w którym Karolina, jedna z architektek Anga Arquitetura, spędzała wszystkie wakacje z dzieciństwa. Wyjechała na letnie i zimowe wakacje z bratem i babcią i została przez cały miesiąc. Zawsze lubiła pracować na świeżym powietrzu, przebywać blisko zwierząt gospodarskich – jej pasja od dziecka – i spędzać czas z rodziną. Jej babcia i mama są miłośnikami roślin, a ojciec lubi układanki i dobre wino. Od czasów studiów marzyła o zrealizowaniu projektu w miejscu, w którym dorastała, tak pełnym historii i wspomnień – czymś, co mogłoby połączyć wszystkie rodzinne hobby. Tak narodził się pomysł stworzenia szklarni! Wśród drzew araukarii, wokół zwierząt, miejsce do pielęgnacji roślin, zabaw i spędzania czasu z rodziną.

Ekstrawagancka funkcjonalność Araucária Greenhouse

Proste kształty i objętości zapewniają bryle Araucária Greenhouse wyrafinowanie i funkcjonalność. Frontowa część ma niski kamienny mur i przeszklone okna z żelaznymi ramami. Tylna kamienna ściana skrywa otwarty magazyn za szklarnią, a także służy jako tło dla drewnianego regału. Sufit w większości wykonano ze szkła, z tyłu pokryto gontem, aby chronić drewniany regał i schowek. Po obu stronach szklarni kamienne pojemniki z żelaznymi pokrywami służą do przechowywania ziemi i nawozów, a także pojemnik na kompost. Materiały ustalono w oparciu o istniejący na posesji dom: drewno i kamień. Kamień i szkło również zniknęłyby w pełnym roślinności krajobrazie. Podłogę wyłożono kafelkami, półki i ladę zaprojektowano tak, aby nie wchłaniały wilgoci, przez co również łatwo je czyścić. Aby przestrzeń nie była bezosobowa i nieciekawa, posadzce nadano ukośny, czarno-biały wzór. W tle drewniany regał dopełnia otoczenie, czyniąc go bardziej przytulnym i oferującym przestrzeń do przechowywania i eksponowania przedmiotów i elementów dekoracyjnych rodziny.

Życie towarzyskie roślin

Pośrodku szklarni ustawiono stół, który wspomaga pracę i pielęgnację roślin, a także służy jako miejsce spotkań. Tak w Araucária Greenhouse najwspanialsze są chwile wypoczynku i spotkania całej rodziny na pogawędkę przy winie. Blat w kształcie litery U i półki otaczają stół i wypełniają przestrzeń doniczkami i roślinami. Pomysł polegał na tym, aby siedząc przy stole wszyscy byli otoczeni kwiatami. W tej przestrzeni swoje miejsce znajduje hobby oraz życie towarzysko-rodzinne właścicielki.

Lokalizacja: Sao Paulo, Brazylia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne