Nowoczesna stodoła

Główna część tej konstrukcji to duże studio artystyczne oraz magazyn, który obity jest drewnem ze starej stodoły
, choć ma on odwrotną formę, niż klasyczne stodoły z dwuspadowym dachem. Odwrócony dach dwuspadowy tworzy wewnątrz przestrzenie o podwójnej wysokości, które idealnie pasują do potrzeb produkcyjnych i magazynowych artysty. Jednocześnie przestrzeń ta ma swą naturalną wentylację, jest pełna naturalnego światła i oferuje piękne widoki na otoczenie.

Ze studia wyrasta duża, betonowa kuchnia oraz przestrzeń jadalni. Miejsce to, nazwane „Amoeba”, otwarte jest na otoczenie i dosłownie się z nim łączy, tworząc wewnętrzny ogród, który delikatnie oddziela kuchnię od jadalni. Dach został wykonany z drewnianych belek i ma duże świetliki, które wpuszczają do środka mnóstwo światła potrzebnego zarówno ludziom, jak i roślinom.

Choć forma budynku i wykorzystane materiały mogą się wydawać nieco obce dla tego regionu, w rzeczywistości projekt opiera się na tutejszych zabudowaniach i wykorzystuje to samo drewno, które zastosowano w konstrukcji. Kiedy wysechł beton wlany w drewniane formy, drewno usunięto i wykorzystano je do wykonania ogrodzenia, dopasowując się do materiałów, które liczą już po kilkadziesiąt lat.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

komentarze

Angelika Furtak:
Swietne.
Angelika Furtak:
Przejscie/ dobudowka
Ewelina Małkowska:
Już nie mam pomysłów na komentarze🙄🙄🙄
Grażyna Kujaszewska:
a regularny trawniczek na którym każda niechciana roślinka jest tępiona kilogramem randapu to gdzie jest? a wiecznie zielone tuje i równiuteńkie betonowe ścieżki?
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Angelika Furtak:
Swietne.
Angelika Furtak:
Przejscie/ dobudowka
Ewelina Małkowska:
Już nie mam pomysłów na komentarze🙄🙄🙄
Grażyna Kujaszewska:
a regularny trawniczek na którym każda niechciana roślinka jest tępiona kilogramem randapu to gdzie jest? a wiecznie zielone tuje i równiuteńkie betonowe ścieżki?
zobacz ten wpis na FB