Åstrup Have House NORRØN

Duńska tradycja Åstrup Have House

Nowy rekreacyjny dom wiejski zaprojektowany przez duńską pracownię architektoniczną NORRØN łączy w sobie wpływy duńskiej wsi, historię mostów oraz współczesny styl życia.

Najnowszym projektem w dorobku studia architektonicznego NORRØN z siedzibą w Kopenhadze jest Åstrup Have House. Nowy rekreacyjny dom wiejski z widokiem na fiord Haderslev. Projekt powstał w oparciu o marzenia o życiu na wsi. Ukuty wokół koncepcji biodynamicznej produkcji żywności, swobodnie wypasanych zwierząt, Åstrup Have House przywołuje tradycję lokalnego budownictwa. Co więcej, dociekliwie reinterpretuje tradycyjne duńskie gospodarstwo rolne.

Fiord, dziedziniec i Åstrup Have House

Oddalony od zgiełku Åstrup Have House, otoczony malowniczym krajobrazem fiordowej wsi, wita zwiedzających wyciętymi z ziemi szczytami wznoszącymi się ku niebu. Ścięte STODOŁOWE szczyty widoczne są szczególnie przy wejściu z alei. Zorganizowany wokół centralnego patio jednoczącego skrzydła budynku, Åstrup Have House, to czterobryłowa betonowa konstrukcja. Każda „odnoga” posiada zewnętrzne korytarze-bramy, przez które ujawnia się otaczająca wiejska okolica. Ułatwia to również poruszanie się wokół domu – nie trzeba obchodzić go, wystarczy przejść przez niego.

Zgrupowane bryły, zorganizowane wokół centralnego dziedzińca, zbudowano z surowych betonowych paneli z wypełnionymi mosiądzem dylatacjami ułożonymi w postaci cienkiej siatki na elewacji. Przypominające złoty relief wyrzeźbiony w surowych betonowych panelach, mosiężne wypełnienia zmiękczają budynek. Ten zabieg rezonuje również z lokalną architekturą. Metalowe wypełnienia i przedmioty osadzono niegdyś w starych fasadach i służyły jako hojne dodatki do regionalnej kultury budowlanej. Pod wpływem światła pojawia się delikatna gra cieni, co skutkuje wyraźnym, ale nastrojowym kontrastem między surowością a wyrafinowaniem.

Strzecha i beton

W hołdzie lokalnej, szlezwickiej tradycji, stromy dach rozwija się jako konstrukcja kryta strzechą i spoiwo łączące betonową bryłę pod spodem. Dach zainspirowano tradycyjnymi budynkami Haubarg w regionie. Charakterystyczne dla nich jest to, że wszystkie były wyposażone w strome dachy, co pozwalało na przechowywanie dużej ilości siana. Taki dach jednocześnie zapewniał strzesze długą żywotność, ponieważ spadająca woda szybko zmieniała kierunek pod stromym kątem. Charakterystyczne cięcie profilu dachu pozwala również na zatopienie paneli słonecznych, wentylacji, kominów, świetlików i nowoczesnej technologii, co daje czysty, ale dyskretny wyraz.

Program funkcjonalny budynku po części podzielono na przestrzenie mieszkalne, a po części przestrzeń kuchenną wraz z przestrzenią towarzyszącą. Każdą z czterech brył poświęcono odpowiadającemu jej programowi przestrzennemu. Od strony północnej budynek składa się z garażu i warsztatu. Zwrócone na wschód skrzydło dla gości, w którym pojawiają się jednostki spartańskich udekorowanych cel mnichów. Główne przestrzenie budynku, zaplecze gastronomiczne, rozmieszczono w kierunku zachodnim i składają się z pomieszczeń edukacyjnych, kuchni oraz jadalni. Część sypialnianą i oranżerię umieszczono w południowej części Åstrup Have House.

Wnętrze

Przestrzenie wewnętrzne skomponowano jako szereg różnorodnych przestrzeni, różniących się wysokością i wielkością. W całym budynku poszukiwano świętej i harmonijnej atmosfery. Dodatkowo dębowe wypełnienie wnętrza rozciągająca się od sufitu, poprzez meble, aż po detale okienne. Dodaje to wnętrzu spójnego wykończenia i naturalnego ciepła.

Lokalizacja: Haderslev, Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 

CONTRACTORS | Producent betonu architektonicznego

Czytaj więcej

Zobacz podobne