Asymetryczny dom z półprzezroczystą fasadą na japońskiej wyspie Hokkaido

Studio architektoniczne Yoshichika Takagi + Associates przeprowadziło radykalną modernizację domu na przedmieściach miasta Furano w Japonii. Oryginalny dom powstał w 1974 roku, ale po jego renowacji zyskał zupełnie nowy wygląd i charakter.

Architekci zaczęli swą pracę rozbierając stary, dwupiętrowy dom do jego drewnianej konstrukcji. Usunięto całe ściany zewnętrzne obite wcześniej deską, zastępując ją teraz z trzech stron czarną blachą. Czwarta ściana, która zamyka przybudówkę, została wykończona półprzezroczystymi panelami z tworzywa sztucznego o strukturze tektury falistej. Kształt domu ma jednak nadal swój pierwotny, asymetryczny wygląd i dlatego architekci nadali projektowi nazwę „Zdeformowane dachy Furrano”.

Cały projekt został oparty na badaniu, które przeprowadziło studio, ustalając historię asymetrycznych budynków, które masowo powstawały w tym rejonie w latach 1960-70.

– „Domy jak ten, które nazywa się domami ze zdeformowanymi dachami, można często spotkać w Hokkaido, ale trudno nazwać je pięknymi. Poza wyspą nie są one wcale popularne” – wyjaśniają architekci. – „Podstawą naszego planu było przekazanie następnemu pokoleniu takiego domu ze zdeformowanym dachem, który jest pewną fanaberią tej wyspy, ale też jej historią.”

Rozbierając dom do samej konstrukcji, architekci powiększyli go o blisko dwa metry na całej szerokości. Tę stworzoną z drewna przybudówkę na wysokość dwóch pięter zamknęli panelami z półprzezroczystego tworzywa sztucznego, tworząc wrażenie w stylu szklarni. W nawiązaniu do japońskiej tradycji, przestrzeń ta stała się progiem domu między wnętrzem i jego otoczeniem, więc jej podłoga wyłożona jest płytami chodnikowymi i żwirem.

Na parter wchodzi się przez szklane drzwi, a malowane, drewniane schody prowadzą prosto na pierwszy poziom domu. Architekci na nowo zaplanowali dwa poziomy budynku, tworząc pomieszczenia dzieci na parterze oraz przestrzeń dla dorosłych na piętrze. Parter mieści więc podwójną sypialnię dzieci, małą kuchnię z jadalnią oraz pokój z matami tatami. Na górze powstała otwarta kuchnia z barem śniadaniowym, która jest punktem centralnym całego domu. Stół, przy którym rodzina ma jadać posiłki, został umieszczony na platformie nad dolną częścią przybudówki, tuż obok balkonu z zadaszeniem, który wyrasta z nowej fasady.

Pod nierównym dachem powstało kolejne piętro na antresoli, na której znalazła się następna sypialnia.

Architekci pozostawili w tym domu odsłoniętą, drewnianą konstrukcję, a ściany pomalowano na biało. Na pierwszym piętrze dominują drewniane półki. Kuchnia ma minimalistyczne szafki, a kuchenna wyspa ma metalową konstrukcję i „nadbudówkę” ze stali nierdzewnej, w której umieszczono zlewozmywak. Inne typowe dla kuchni elementy zostały ukryte za białymi, przesuwnymi drzwiami.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
Lokalizacja: Hokkaido, Japonia

Czytaj więcej

Zobacz podobne