Austriacka przybudówka z okiennicami ukrytymi w ścianach

Firm Architekten powiększyła wiejski dom z dwuspadowym dachem, tworząc pasującą do niego konstrukcję obitą listewkami typowymi dla żaluzji, które zamykają się jak okiennice.

nowoczesna STODOŁA stoi na wykończonym białym gipsem podwyższeniu i znajduje się w pięknej, górskiej gminie Bezau w Austrii.

Przybudówka domu o nazwie „Wünster” stała się przedłużeniem oryginalnego budynku z elewacją pokrytą gontem, a dwie formy połączył jeden, wspólny dach, który ciągnie się nad całością.  Architekci spojrzeli na klasyczne okiennice w sposób bardziej nowoczesny, więc górny poziom nowej części domu ma panele z listewek, które można podnieść do góry. Kiedy okiennice zostaną otwarte, sypialnie zalewa słońce, a mieszkańcy mogą podziwiać rozległe widoki, mając jednocześnie ochronę przed bezpośrednim słońcem, które operuje najmocniej właśnie z tej strony domu.

– „Okiennice filtrują światło i tworzą zapierające dech w piersiach widoki na góry” – wyjaśniają przedstawiciele Firm Architekten. – „Balkon staje się przedłużeniem wnętrza” – dodają.

Kiedy okiennice zostaną zamknięte, dom od południowej strony jest nadal jasny, dzięki dużemu zestawowi okien w połączonych ze sobą salonie, kuchni i jadalni. Duże okno od zachodu również wprowadza wieczorne światło, które przyjemnie ociepla teren jadalni.

Przybudówka zajęła miejsce dawnej stajni, która przylegała do wiejskiego domu, a projekt architektów objął całość jedną, wspólną linią dachu oraz jasnym cokołem. W ten sposób powstał spójny budynek, który jednak wyróżnia się zdecydowaną elewacją współczesnej przybudówki.

– „Od strony formalnej istniejący tu wcześniej dom oraz jego nowa cześć powinny wyglądać jak jeden budynek” – podkreślają architekci.

Dach rzeczywiście sprawia, że stara i nowa część tworzą jedną całość, ale widać wyraźnie dwie połowy, które wyróżniają się charakterystyczną elewacją. Te dwa elementy funkcjonują osobno. Każdy ma swoje własne wejście, a od środka podzielone są ścianą. Przy wejściu do przybudówki powstała trójpoziomowa klata schodowa, która łączy wszystkie poziomy nowoczesnej STODOŁY.

Na najwyższym piętrze urządzono sypialnie, a niżej znajduje się salon z kuchnią i jadalnią. Najniżej znalazło się jeszcze miejsce na saunę, która otwiera się na niewielki teren zewnętrzny, osłonięty zboczem.

Materiały wykończeniowe przybudówki to głównie odsłonięty beton oraz drewno jodły. Pomieszczenia są przestronne, pełne światła i podkreślają otaczające dom widoki gór.

Lokalizacja: Bezau, Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne