Awaawaroa Bay

Awaawaroa Bay – obozowisko trzech brył

Awaawaroa Bay to nowoczesny drewniana STODOŁA w Nowej Zelandii, zaprojektowana w 2020 roku przez Cheshire Architects. Właściciele tak zakochali się w otoczeniu, że zdecydowali się wejść w posiadanie ziemi poza siecią.

Osobno a jednak razem – Awaawaroa Bay

Architekci zaproponowali pomysł na swoiste obozowisko – trzy małe budynki reprezentujące różne części tegoż projektu, skupione wokół luźnego, zalanego słońcem dziedzińca. Budynki są ze sobą połączone, ale też oddzielone od siebie dziedzińcem, który przechwytuje światło słoneczne i zapewnia schronienie przed wiatrem. Ten dziedziniec to zarówno budowla i krajobraz, ale także własne miejsce. Założeniem Awaawaroa Bay było podkreślenie różnicy pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem, a także wzmocnić charakter każdej bryły jako osobnego bytu.

Salon przypominający kaplicę wyłożono pachnącym starym drewnem. Przestrzeń idealna dla dużego grona. Podczas wietrznych wieczorów można skryć się w części dziennej przy kominku, który majestatycznie góruje nad ziemią. Tu można spożyć rodzinny posiłek na ławce na świeżym powietrzu. Wszystko to dzięki wysuniętemu „w naturę” stołowi, który łączy kuchnię i dziedziniec w jedno. Pokryte plandeką przestrzenie do spania wyłożono od wewnątrz drewnem. Ramy okienne są wystarczająco duże, aby można było je pomylić z wejściem. Jeśli szukacie idealnych przeszkleń, zapraszamy do Multiko Architektura Okien.Nie zapominajmy o piętrze, które wydaje się intymne, ale może pomieścić 10 osób, gdzie każdy znajdzie własny zakątek.

Mocne rzeźbiarskie formy

Każdy budynek został starannie zaprojektowany, aby spełniał swoje funkcjonalne przeznaczenie bez zbędnego nadmiaru – jeden do życia, jeden do spania i kąpieli, jeden dla gości. Sklepiony szczyt salonu przypomina namiot z napiętą skórą zewnętrzną. Kontrastuje to z miękkim drewnianym wnętrzem i końcowymi elewacjami. Pokryte płótnem przestrzenie do spania mają mocne rzeźbiarskie formy, w których mieszczą się precyzyjnie wykończone przestrzenie wewnętrzne do prywatnych zajęć.

Obozowisko Awaawaroa Bay stanowi spokrewnioną grupę, jednak niebezpośrednie rodzeństwo. Bowiem każda bryła nosi w sobie inne znamiona, odróżniające je od rodziny. Detale są pragmatyczne, ale powściągliwe. Jedyną wariacją nadająca pazura projektowi jest oświetlenie. Jeśli szukacie designerskich rozwiązań, zajrzyjcie do Ramko. Składająca się z jednego szczytu i dwóch oplandekowanych szop, Awaawaroa Bay została starannie przemyślana, zbudowana prosto i nieformalnie.

Lokalizacja: Waiheke Island, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne