Nowoczesna stodoła

Unikatowy projekt konstrukcji z dębu zdobywa tytuł ‘Best Oak Frame’ w ramach konkursu Build It Awards 2014!
Ten granitowy budynek z XVIII w. wraz ze stodołami i innymi zabudowaniami gospodarczymi tworzy luźną grupę zwaną „West Yard Farm”, znajdującą się w samym sercu Parku Narodowego Dartmoor. Otacza go ogromna przestrzeń lasów i łąk. Przez lata miejsce to było niezamieszkane, ale w końcu podupadające budynki zostały kupione wraz z działką na aukcji. Właściciele od początku mieli w głowie pewien „projekt”.

Zamierzali zamienić dom rolników oraz sąsiednie stodoły w duży, nowoczesny dom rodzinny z dodatkową przestrzenią, którą łatwo można dostosować do różnych celów. Ważnym założeniem tego projektu było stworzenie domostwa, które będzie maksymalnie samowystarczalne. Właściciele wybrali firmę van Ellen + Sheryn architects, która miała zaprojektować cały dom. To właśnie ta firma zwróciła się do Carpenter Oak prosząc o pomoc w stworzeniu dębowej konstrukcji, a samą budową zajął się Richard Goulden z firmy Goulden & Sons.

Choć budynki nie były zaklasyfikowane jako zabytkowe, znajdowały się na terenie objętym ochroną i dlatego istotne były ograniczenia budowlane. Nowe założenia projektu spodobały się władzom Parku Narodowego Dartmoor, które pochwaliły m. in. oddzielenie starego od tego, co nowe.

Po uprzątnięciu niespójnej zabudowy z lat 1950-tych, oryginalne budynki nabrały odpowiedniego charakteru i nadawały się do dalszej rozbudowy.

Hala udojowa, znajdująca się po stronie zachodniej całego kompleksu, została uznana za idealne pomieszczenie dodatkowe, o którym marzyli właściciele. Budynek z cegły i kamienia został podzielony, a jego połowę od strony południowej zastąpiła konstrukcja z dębu z dodatkiem szkła. Dzięki temu całość nabrała lekkości i przestronności. Nowy, ocynkowany dach połączył budynek w całość, nawiązując do rolniczej spuścizny tego miejsca.

Cały kompleks „West Yard Farm” został zaprojektowany tak, by idealnie pasował do stylu życia jego właścicieli. Dwa skrzydła domu i przyległe stodoły zapewniły niezależną przestrzeń zarówno dla rodziców, jak i dzieci. Dodatkowa, przebudowana stodoła to natomiast miejsce, które można dowolnie wykorzystać – na cele rodzinne lub pod wakacyjny wynajem.

Architekt Eilir współpracował ściśle z projektantami dębowej konstrukcji, aby stworzyć miejsce lekkie i przestronne, nawiązujące do dawnej stodoły. Po wszystkich stronach znalazły się przeszklenia i w wielu miejscach pozostawiono widoczne legary wraz ze stalowymi łącznikami. Założeniem było zastosowanie naturalnej estetyki i odpowiedniej jakości drewna dębowego oraz połączenie ich w sposób nowoczesny.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: van Ellen + Sheryn architects



Tekst: nowoczesna STODOŁA



więcej