Bangkok TYRP to kreatywny projekt mieszkalny w Bangkoku w Tajlandii

Bangkok TYRP to kreatywny projekt mieszkalny w Bangkoku w Tajlandii, zaprojektowany w 2014 roku przez firmę Somdoon Architects.

W pobliżu centrum Bangkoku powstał projekt mieszkalno-usługowy, który wprowadza w ścisłą zabudowę odrobinę prywatnej zieleni. Autorzy projektu chcieli stworzyć namiastkę zielonego otoczenia dla mieszkańców i sąsiadów integrując „ogrody wertykalne” z budynkiem, który realizuje różne funkcje. Na parterze zaprojektowanego budynku znalazło się miejsce na lobby, spa i miejsca parkingowe, na trzech kolejnych piętrach powstały lokale użytkowe oraz mieszkania, na czwartym piętrze zaplanowano powierzchnie wspólne, a dwa najwyższe piętra zajęły prywatne rezydencje właścicielskie.

Schody, windy i korytarze znalazły się po stronie północnej budynku, która graniczy z wysokim blokiem znajdującym się blisko granicy działki. Indywidualne korytarze w części mieszkalnej budynku to przestrzenie półotwarte na wysokości trzech pięter. Dzięki czemu naturalne światło wpada aż do lobby znajdującego się na parterze. Większość mieszkań wychodzi na zachód lub południe, dzięki czemu mieszkańcy mają lepsze widoki. Wzdłuż fasady budynku posadzono średniej wysokości drzewa i krzewy, które przesłaniają aluminiowe ekrany. Zapewniają one mieszkańcom nie tylko cień, ale też nieco bliskości natury.

Wszystkie ogólnodostępne udogodnienia ulokowano na 4-tym piętrze, które oddziela piętra właściciela od znajdujących się poniżej mieszkań przeznaczonych głównie na wynajem. Basen wychodzi aż do krawędzi budynku, dzięki czemu zapewnia doskonałe widoki, a siłownia znajduje się tuż obok, dzięki czemu ćwiczący mają widok na basen i ogród.

Dwa górne piętra to jakby dom znajdujący się na szczycie budynku. Większość pomieszczeń ma wysokie sufity, które odzwierciedlają dwuspadowy kształt dachu. Najbardziej widoczne jest to w przestrzeni dziennej, która ma tu najwyższą dozwoloną przepisami wysokość. „Dom” otwiera się głównie na południe, więc architekci zaplanowali ruchome ekrany aluminiowe, które pozwalają całkowicie odciąć dopływ słońca w upalne dni. Ekrany nie tylko filtrują słońce, ale też zapewniają właścicielom większą prywatność, nie odcinając ich jednocześnie od przyjemnych dla oka widoków.

Lokalizacja: Bangkok, Tajlandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne