Bank BARN

Dom o nazwie „Bank BARN” stoi na zboczu porośniętym łąką w wiejskiej okolicy stanu Vermont w USA. To nowa rezydencja inspirowana tradycyjnymi STODOŁAMI, które niegdyś powstawały na tutejszych zboczach.

Dom ma klasyczną formę z dwuspadowym dachem, a jego górna część została obita drewnem cedrowym i spoczęła na betonowych murach.  Architekci z firmy Birdseye, którzy stworzyli ten projekt, wykorzystali nierówną topografię działki, ukrywając przestrzenie użytkowe oraz garaż, tworząc w ten sposób wydłużoną podstawę dla mieszkalnej części budynku.

Główny poziom domu ma otwarty plan i minimalistyczną paletę materiałów, która obejmuje odsłoniętą stal, gips, beton oraz tzw. ścianę kurtynową, która pozwala podziwiać niczym niezmącone widoki na ciągnący się w oddali krajobraz. Betonowe ściany poszerzają przestrzeń dzienną o najbliższe otoczenie, które obejmuje tarasy, zielony dach, jacuzzi oraz miejsce na ognisko. Wewnątrz uwagę przyciągają ulokowane centralnie, wolnostojące stalowe schody, które prowadzą do znajdujących się wyżej sypialni.

Prace projektowe już na etapie początkowym obejmowały intensywne konsultacje dotyczące wykorzystania energii w rezydencji, a architekci stworzyli specjalny model domu, by ocenić projekt pod kątem wydajności energetycznej, komfortu termicznego oraz wizualnego. W ten sposób określono cechy elewacji oraz konkretne wymogi właścicieli, które obejmowały m.in. poziom szczelności okien oraz wprowadzenie potrójnego przeszklenia w ścianie kurtynowej. Wraz z rozwojem projektu całość była dodatkowo analizowana, aby ustalić projekt systemów mechanicznych oraz dodatkowe specyfikacje, zarówno z perspektywy rocznego zużycia energii, jak i analizy kosztowej. W ten sposób powstał ostatecznie dom, który jest nie tylko piękny, ale też wyjątkowo praktyczny – to tzw. rezydencja „net-zero”.

Lokalizacja: Vermont, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne