Nowoczesna stodoła

Małżeństwo, które było już mocno zmęczone pracą i życiem w mieście, poprosiło o zaprojektowanie domu w otoczeniu przyrody.
Marzyli o wyjątkowej przestrzeni, która byłaby inna niż miejskie mieszkanie, w którym żyli dotychczas.

"Działka, na której miał stanąć dom, to pochyłe zbocze. Nie chcieliśmy jednak tworzyć domu w sposób najbardziej oczywisty, wcinając się w pochyły teren lub nadsypując ziemię. Chcieliśmy natomiast w sposób aktywny wykorzystać naturalne otoczenie i teren, dopasowując się do zbocza i jednocześnie przekształcając najbardziej oczywiste koncepty.

Dom jest częścią ziemi, a przyroda wyraźnie wkracza do jego wnętrza. Z zewnątrz budynek przypomina białą skorupę, która obejmuje część otoczenia. Część mieszkalna umieszczona poniżej poziomu ziemi daje wiele możliwości mieszkańcom, pełniąc wiele funkcji. Tworząc taki projekt, chcieliśmy stworzyć relacje między domem i jego formą oraz najbliższym otoczeniem" (od architektów).

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Rieuldorang Atelier 



Zdjęcia: Yoon, Joonhwan



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB