Bardon

Salon w Ogrodzie zachęca do przebywania na łonie natury

Malownicze położenie tego domu na krańcu jeziora Wanaka pozwoliło architektom na zaprojektowanie domu zorientowanego na kontrastowe widoki: tafli jeziora od wschodu i gór od północy. Położenie budynku względem sąsiednich posiadłości jest na tyle przemyślane i komfortowe, że sprzyja zapewnieniu prywatności mieszkańcom.

Koncepcja polegała na stworzeniu dom z wewnętrznym dziedzińcem, zapewniającym całkowitą prywatność rodzinie spędzającej czas na świeżym powietrzu. Otwory okienne rozplanowano tak, aby jak najbardziej wyeksponować otoczenie domu i wręcz zaprosić je do środka.

Wykorzystane materiały mają nawiązywać do otoczenia posiadłości. Kamień bezpośrednio koresponduje z górzystym terenem, a stal kortenowska swoim rdzawym kolorem odpowiada na zieleń zaaranżowaną wokół budynku. Przemycona gdzieniegdzie jasna elewacja i aluminiowy dach w kolorze antracytu uzupełniają całość.

Pokrycie dachowe płynnie przedłużono, tworząc w ten sposób pergolę tarasową, której ażurowa forma dba dodatkowo o częściowe zacienienie. Podobne, aluminiowe pergole tarasowe znajdziecie u Salon w Ogrodzie.

Wykonane z elementów stalowych i szkła wejście oraz otaczający całość kamienny płot, to jedyne elementy widoczne od strony drogi. Przedsionek prowadzi do mnogości wnętrz o różnych funkcjach. Przestrzenie wewnętrzne są definiowane przez różne wysokości i wykończenia sufitów. Ciepłe, naturalne drewno, woskowana stal i detale dopełniają wnętrza.

Lokalizacja: Bardon, Wanaka
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne