Barn Conversion

Barn conversion – stodołowa konwersja – renowacja w amerykańskim stylu

U wybrzeży wyspy Whidbey, w północno-zachodniej części stanu Waszyngton miejsce miała niezwykła renowacja zatytułowana „Barn Conversion”. Jesteście ciekawi kolejnej odsłony renowacyjnej nowoczesnej STODOŁY?

Minimalna ingerencja – maksymalny efekt

Zrujnowana STODOŁA została przekształcona przez pracownię Shed Architects z Seattle w przestrzeń rodzinną oraz rozrywkową, która ugości już nie kurz, lecz rodziny i przyjaciół. Architekci nie chcieli ingerować w kształt i charakter STODOŁY, dlatego też „Barn Conversion” ich prace oscylowały wokół istniejącej już obudowy budynku. Podkreślili jednak obecność bryły poprzez podbicie jej orientacji w krajobrazie. W ramach obiektu projekt zakładał przeznaczenie oraz podzielenie powierzchni na pracownię, kuchnię, pomieszczenia sypialniane, łazienkę oraz przestrzeń łączącą – codzienną.

Ekipa SHED Architecture & Design zarówno zaprojektowali, jak i zbudowali „Barn Conversion”, często mieszkając na miejscu przez dłuższy czas. Znajomość lokalizacji, obiektu i klienta zaowocowała merytorycznym dopracowaniem planów, wykorzystaniem nieoczekiwanego potencjału oraz zwróceniem uwagi na wiele detali reagujących na zaistniałe warunki – pogodowe, jak i te wynikające z potrzeb mieszkańców.

Podstawowymi interwencjami projektowymi podczas projektu renowacyjnego „Barn Conversion” było stworzenie przejścia użytkowego oddzielającego pomieszczenia sypialniane od głównej przestrzeni codziennej oraz wejścia łączącego mieszkanie z pracownią. Drugorzędne interwencje projektowe obejmują dodanie świetlików, lukarn i okien wykuszowych, które rozwinęły związek przestrzeni wewnętrznych z krajobrazem pasterskim.

Technikalia renowacji „Barn Conversion”

Nowoczesną STODOŁĘ zaprojektowano wokół minimalnej palety materiałów i kolorów, z szerokim wykorzystaniem istniejących materiałów budynku. Niektóre z tych materiałów obejmowały ponowne wykorzystanie oryginalnej bocznicy stodoły do ​​boazerii wewnętrznej, ponowne frezowanie uratowanych legarów podłogowych na materiał schodowy, wykończenia i blaty. W ten sposób inicjatywa „Barn Conversion” w swoisty sposób wywróciła strony budynku. Zewnętrze i jego materiały znalazły zastosowanie wewnątrz STODOŁY, upiększając w designersko-rustykalny sposób pomieszczenia. Zewnętrze otulono nową deską cedrową, która podkreśli jej wiek. Nacisk położono na trwałość i bezpośredniość rozwiązań projektowych w celu uzyskania praktycznych i niepowtarzalnych rezultatów. Udało się w 100%.

Zrównoważona renowacja objęła:

  • ponowne wykorzystanie uratowanego sidingu cedrowego na powierzchnie ścian wewnętrznych,
  • uratowane drewniane belki zostały wyfrezowane na blaty oraz ławki,
  • ponowne wykorzystanie odzyskanych urządzeń hydraulicznych,
  • niestandardowe/produkowane na miejscu drzwi i detale stalowe reagujące na istniejące warunki.

Więcej ciekawych renowacji znajdziecie tutaj.

Lokalizacja: Whidbey Island, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne