Nowoczesna stodoła

Ta stodoła została zbudowana w drugiej połowie XIX wieku i oryginalnie stała w innym miejscu.
W ramach procesu odbudowy została jednak najpierw rozebrana, a następnie ponownie złożona kilka kilometrów dalej, w szwajcarskiej dolinie okręgu Entremont.

Stara stodoła stała się powłoką zewnętrzną nowego domu, który w zasadzie został wybudowany w jej wnętrzu. Stworzenie niezależnej konstrukcji wewnętrznej pozwoliło utworzyć zupełnie nowe przestrzenie, ponieważ stara stodoła została potraktowana jako pojedyncza, otwarta przestrzeń, zorganizowana na bazie różnicy poziomów. W górnej części stodoły powstała sypialnia i biuro, które są najbardziej prywatnymi pomieszczeniami w tym domu, a pod nimi znalazła się kuchnia i pomieszczenia dzienne.

Jedynymi istniejącymi wcześniej otworami w starej konstrukcji były duże drzwi, które dawały dostęp do różnych balkonów. W projekcie zostały one zachowane i przeszklone, ale architekci dołożyli też okna, unikając jednak przesady, by nie naruszać charakteru stodoły. Nowe okna zostały umieszczone tak, by pozwoliły na relacje wnętrza z otaczającym dom naturalnym krajobrazem.

Fundamenty domu, które zostały zrekonstruowane w formie betonowej, nawiązują do kamienia wykorzystanego w oryginalnej wersji stodoły. Te nowe fundamenty nabierają lekkości dzięki przeszkleniom, które zostały nieco cofnięte, aby nie naruszać charakteru starego budynku. Wstawione w tym miejscu okna pozwalają wpuścić naturalne światło do zorganizowanych poniżej pomieszczeń.

Nowe wnętrza zostały wykończone dębowymi panelami, które w części piwnicznej tworzą kontrast z materiałami, które przypominają zastosowany dawniej na zewnątrz kamień.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej