Nowoczesna stodoła

Wraz z zadaniem stworzenia prywatnego domu w wiejskiej okolicy Eelde w Holandii pojawiło się pytanie na ile odpowiedni do tego jest istniejący charakter tego miejsca.
Lokalny charakter działki jest silnie zdominowany przez prostą stodołę typową dla prowincji Drenthe: proste linie, właściwe ustawienie do osi drogi, ulokowana odpowiednio w okolicy, funkcjonalna, w formie pojedynczej konstrukcji z dachem. Budynki wiejskie, które pasują do tego opisu, istnieją od wieków. (From the architect)

W ostatnich latach farmerzy zaczęli opuszczać okolice wiejskie, a w ich miejsce pojawiają się mieszkańcy miast, którzy szukają większej przestrzeni do życia. To właśnie oni wykorzystują stare farmy, zmieniając je w miejsca mieszkalne, bez zmieniania jednak charakteru takiego miejsca. W momencie, kiedy pojawia się potrzeba przekształcenia powierzchni, by dopasować ją do nowej funkcji, pojawia się też pytanie, czy to konkretne miejsce sprosta oczekiwaniom budynku mieszkalnego. Nowi mieszkańcy będą bowiem oczekiwać wygody, prywatności oraz subtelnego przejścia do wewnątrz z części zewnętrznej.

Projekt powinien odpowiadać takim oczekiwaniom, z jednej strony honorując istniejący charakter miejsca, a z drugiej dostosowując go do nowej roli. Warstwa drewnianych żaluzji osłania zarówno przestrzeń wewnętrzną, jak i zewnętrzną: dom mieści się w drewnianej stodole. Tworząc osłoniętą w kluczowych miejscach przestrzeń zewnętrzną, stworzono subtelne przejście między tym co wewnątrz i na zewnątrz (zapewniając prywatność i wygodę), bez porzucania dominującego wizerunku stodoły Drenthe.

W ten sposób płynnie wprowadzono nową „sztukę życia” w przestrzeń wiejskiego krajobrazu, a wizualny charakter okolicy pozostaje w stanie nienaruszonym. Drewniana powłoka składa się z dużych żaluzji oraz drzwi, które można otwierać regulując poczuciem prywatności, a także wykorzystywać je do osłony przeciwsłonecznej. W ten sposób do starej stodoły wprowadzono nowe życie oraz dynamikę: wygląd budynku ulega bowiem ciągłym zmianom, w zależności od jego użytkowania.

Projekt dostosowuje się także do otaczającego krajobrazu, manifestując przemianę z czystej natury w kulturę. nowoczesna Stodoła otoczona jest dużą drewnianą platformą, która działa jako element łączący między starymi i nowymi funkcjami tego terenu. Wprowadzając kontrast, stworzono nową harmonię w otoczeniu, w sposób naturalny honorując historię miejsca i łącząc ją ze zmieniającymi się funkcjami.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i foto: Kwint Architects + Aat Vos
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej