Nowoczesna stodoła

Firma Bureau Fraai przeprowadziła całkowitą renowację domu z lat 50-tych
i powiększyła starą stodołę, znajdującą się tuż obok. Projektując przybudówkę, architekci stworzyli harmonijne połączenie starego z nowym, nadając całości nowoczesny charakter.

Młoda rodzina, mieszkająca w wiejskich zabudowaniach na wschodzie Holandii, zamarzyła o całkowitym odnowieniu przestarzałego wnętrza, otwierając je jednocześnie na piękne otoczenie. Bureau Fraai zrealizowało to marzenie, otwierając cały pater istniejącego tu domu oraz dodając przestronną przybudówkę i tworząc w ten sposób silne, wizualne połączenie z dużym ogrodem.

Projektując przybudówkę, architekci zdecydowali się na powiększenie starej stodoły, stojącej tuż obok domu. Choć stodoła zbudowana była z cegły i miała dach pokryty dachówką ceramiczną, fasada i dach przybudówki zostały wykonane z blachy cynkowo-tytanowej. Ukrywa ona aluminiowe ramy okien i nadaje całości odważny i nowoczesny charakter.

Wnętrze kontrastuje z pozostałą częścią domu. Jest jasne i ma widoczne drewniane belki, które nawiązują do tradycyjnych konstrukcji holenderskich. Dzięki zastosowaniu takiego efektu oraz szkła, wszelkie granice między wnętrzem i ogrodem wydają się zanikać.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Bureau Fraai



Zdjęcia: Wim Hanenberg



Tekst: nowoczesna STODOŁA








 
więcej