Beira Mar House

W najbardziej typowej i zabudowanej okolicy miasta Aveiro w Portugalii kryje się oryginalny dom o nazwie „Beira Mar”. To rezydencja, która jest wynikiem trudnych, ale pełnych pasji zmian, a nawet szerzej pojętej rewolucji. Rewolucji, która ma przywrócić miastu i jego mieszkańcom dawny styl życia – pełen wolności, kontaktu z przestrzenią zewnętrzną, odgłosów krążących nad głową mew, zapachu morskiej bryzy oraz wszelkich odcieni błękitów nieba i zieleni roślinności.

Ten niezwykły dom został stworzony przez firmę Paulo Martins Arq&Design, a przed architektami stanęło bardzo trudne zadanie. Projekt powstawał bowiem na działce o długości 30 m i szerokości zaledwie 2,5 m. Z tego powodu dom stał się formalnie „korytarzem mieszkalnym”, który jednak w całości ma powierzchnię 131 m2.

Architekci udowodnili w tym przypadku, że taki „korytarz” wcale nie musi być nudny. Od momentu wejścia dom jest połączeniem ciemności, światła, zaskoczenia i odkrywania, czego finał zwieńczony jest niesamowitym tylnym patio.

Jak wyjaśniają architekci, podstawowe i kluczowe funkcje budynku zostały urządzone w betonie. Chodzi o podłogę i przestrzeń, w której mieszczą się łazienki i funkcje użytkowe. Ściany zostały jednak osłonięte regipsami pomalowanymi na ciemny, zielony kolor, który doskonale dopasowuje się do nowego, pełnego energii cyklu życia. Z jednej strony architekci stworzyli więc ciemne, intymne wręcz przestrzenie wewnętrzne, które jednak zestawili kontrastowo z paletą zewnętrzną budynku – białymi ścianami, które nie tylko odbijają światło, ale też wprowadzają je do wnętrza, czasem w formie miękkiej i rozproszonej, a czasem intensywnej i bezpośredniej. Ten kontrast stanowi odzwierciedlenie różnych nastrojów, jakie mogą panować w tym domu.

Architekci zaplanowali wszelkie funkcje społeczne budynku na parterze, które jest w bezpośrednim kontakcie z tylnym patio. Z kolei poziom wyższy zarezerwowany jest zarówno na sypialnie, jak i naturalne solarium, wizualnie chronione jednak przed wzrokiem niepowołanych osób – również z pomocą naturalnej, roślinnej zasłony.
To dom, który został zaprojektowany do mieszkania w prywatności, ale też świeżości wnętrza i jego otoczenia. To silna korelacja przeszłości i teraźniejszości miejsca, pełna jednak poszanowania także dla jego przyszłości.

Lokalizacja: Aveiro, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne