Bellbrae house Wiesebrock Architects

Dwutomowy Bellbrae House

Za projekt Bellbrae House odpowiada pracownia Wiesebrock Architects. Jest to celebracja spokojnego odosobnienienia otulonego blachą falistą w Victorii w Australii. Zespół projektowy poszukuje domu, który służyłby jego właścicielom, a czasami ich dalszej rodzinie, przez całe lata emerytury wzdłuż surowego wybrzeża Wiktorii.

Bellbrae House – od podstaw

Projekt rozpoczął się od renowacji i rozbudowy istniejącego domu na wiejskiej działce o powierzchni 10 akrów. Jednak dalsze badania wykazały, że dom nie nadaje się do uratowania. Wszystko ze względu na złe praktyki budowlane stosowane przez pierwotnego właściciela z lat 70. XX wieku. Bellbrae House otrzymał ślad oryginału, odpowiadając na ograniczenia miejsca, które miały zostać zachowane, w tym szopy na siano, podjazd, basen i ogrodzenie dla koni.

Na pierwszy rzut oka Bellbrae House jawi się jako zabudowa bliźniacza lub para pawilonów oddzielonych dużym tarasem. W głównej bryle zlokalizowano miejsce zamieszkania klientów i to właśnie ten tom widać jako pierwszy po przekroczeniu wjazdu. Drugi, mniejszy pawilon mieści dwie sypialnie po obu stronach wspólnej łazienki i aneks kuchenny przy wejściu. Ten osobny pawilon oferuje przestrzeń dla odwiedzających wielopokoleniową rodzinę. Co ważniejsze, kiedy Bellbrae House nie przyjmuje gości, drugi pawilon można zamknąć, aby oszczędzać energię. Centralny taras stanowi główny nieformalny punkt wejścia do obydwu brył. Obramowuje również widoki na dolinę i farmę. Stanowi scenę do życia na świeżym powietrzu i rozrywki przez cały rok.

Aspekty kluczowe projektu

W rozwoju Bellbrae House zespół projektowy Wiesebrock Architecture przyjmuje podejście „potrójnego dna”. Projekt musi unikać nadwyżek budżetu lub kosztownych przyszłych prac konserwacyjnych. Musi ugościć szereg osób — od dwóch osób, trzech rodzin lub wesela na 100 gości. A także musi odpowiadać na głębokie uznanie klienta za ochronę środowiska naturalnego i mniejsze zużycie, w tym wykorzystanie uratowanych przedmiotów z wcześniej istniejącego domu. Mając to na uwadze, wszystkie inicjatywy na rzecz zrównoważonego rozwoju środowiska zwiększają długoterminową rentowność nowego domu. Rozpiętości zostały ograniczone do minimum, aby uniknąć stali i dużych nadproży. W razie potrzeby dopuszcza się większe rozpiętości dzięki prefabrykowanym wiązarom dachowym do kształtowania form szczytowych, w tym wiązarom nożycowym nad główną częścią mieszkalną.

Lokalizacja: Victoria, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne