Bézier Curve House, czyli dom z krzywą Béziera

Bézier Curve House, czyli dom z krzywą Béziera

Projekt „Bézier Curve House” powstał z inicjatywy Farhada Kazmiana, który jest właścicielem firmy Abond Homes, zajmującej się budową domów dostosowanych do życzeń klienta. Do współpracy zostali zaproszeni architekci z firmy Bortolotto, a dom miał zastąpić dotychczasowy dom rodzinny Kazmiana, stojący w okolicy Lawrence Park w Toronto.

Kazmian chciał, by jego nowy dom służył jako model przykładowy działalności jego firmy, więc jego konkretne życzenia zdecydowanie odbiegały od standardowych. Budynek miał być antytezą dla klasycznego, pudełkowatego „domu-akwarium”. Poszukując pomysłów na „współczesny dom ze spadzistym dachem”, Kazmian trafił na architektkę Tanię Bortolotto i zachwycił się jej oryginalnym stylem.

Punktem wyjścia dla pracy Bortolotto był nietypowy dziedziniec frontowy pierwotnego domu. Ta zielona oaza z basenem rosła wraz z rodziną i była jej ważną częścią. Aby zachować to niezwykle prywatne miejsce, architektka stworzyła budynek w kształcie litery „L”, z elewacją od strony zachodniej w stylu domku w górach, która współgra z dziedzińcem znajdującym się po prawej stronie. Szczyty elewacji współgrają też z sąsiednim domem, który ma styl architektury znanej jako „Tudor-revival style”.

Korzystając z oprogramowania do modelowania architektonicznego, architekci zaprojektowali łagodnie zakrzywiony dach, który w trzech wymiarach otacza dziedziniec i drzwi wejściowe. Zastosowana tu krzywa Béziera sprawia, że dach łagodzi ogólną formę budynku, a gont cynkowy nawiązuje do sąsiednich dachów łupkowych. Projekt wykracza jednak zdecydowanie ponad standardowe podejście sąsiadów. Przypomina swym wyglądem lśniącego gada, a wzrok przyciągają dodatkowo skręcone, cynkowe osłony przeciwśnieżne, które podkreślają linię dachu nad wejściem głównym.

Aby wcielić w życie oryginalną formę zadaszenia, zastosowano dobrze znane techniki budowlane. Konstrukcję wykonano z równomiernie rozmieszczonych drewnianych legarów, które przymocowano i maksymalnie naciągnięto, tworząc w ten sposób naturalną krzywiznę. Od wewnątrz piękna konstrukcja pozostała odsłonięta, a jej kształt podkreślono fornirem z czerwonego dębu, tworząc rzeźbiarską formę, która przywodzi na myśl gotycką katedrę. Oryginalny sufit oddziałuje na inne szczegóły wnętrza, czego przykładem jest zakrzywiona centralna klatka schodowa nawiązująca do rytmu krokwi dachowych. Drewnianą podłogę na piętrze ułożono pod tym samym kątem, co schody i krokwie, wskazując drogę do prywatnych przestrzeni domowników. Te specyficzne detale wewnętrzne wprowadzają wrażenie ruchu, które widoczne jest w całym domu.

Ogromne okno w kształcie litery A na piętrze jest również efektem starannego projektowania i inżynierii. Punkty połączeń przejmują znaczne obciążenia, które schowano w solidnej ramie, którą ukryto, nadając frontalnej elewacji iluzję lekkości. To okno wykorzystywane jest przez rodzinę jako element zabawy i komunikacji z otoczeniem. Na piętrze tworzone są sezonowe wystawy, które nocą są oświetlone, zachęcając sąsiadów i przechodniów do zatrzymania się i zwrócenia uwagi na dynamiczną architekturę domu.

Bézier Curve House – zgodnie z życzeniem właściciela – stał się nie tylko idealnym domem rodzinnym, ale też inspirującą wizytówką jego firmy. To odważny przykład innowacji, niestandardowego projektu i współczesnej architektury, która nie zapomina o swoim kontekście.

Lokalizacja: Toronto, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne