Nowoczesna stodoła

"Projekt pracowni architektonicznej w miejscowości Bibice pod Krakowem.


Rzut projektowanego budynku wpisuje się w kształt działki, która poprzez swoją niewielką szerokość narzuca wąską i wydłużoną formę. Budynek dzięki dwuspadowemu dachowi oraz minimalistycznej formie nawiązuje do sąsiedniej zabudowy gdzie dominuje proste budynki zagrodowe. Na elewacji zastosowano materiały kolorystycznie nawiązujące do rosnących na działce brzóz – biel, czerń oraz naturalne drewno. Nowoczesny charakter bryły podkreślają duże przeszklenia.


Wnętrze pracowni utrzymano w minimalistycznej stylistyce, która eliminuje zbędne przedmioty rozpraszające uwagę. Nawiązując do kolorystyki elewacji we wnętrzu również użyto naturalnego drewna oraz czarnych i białych detali, które współgrają ze sobą tworząc spójną całość. Do wnętrza za dnia wpada dużo naturalnego światła natomiast wieczorem oświetlenie dopełniają stylowe lampy sufitowe. Ze względu na niewielką liczbę osób przebywających na raz w biurze zdecydowano się na zastosowanie jednej głównej przestrzeni pracy. Układ funkcjonalny dzieli biuro na strefę pracy w skład której wchodzi open space z wydzielonym biurem szefa oraz strefę wejściową mieszczącą salę konferencyjną, wc i zabudowę z aneksem kuchennym."


Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook



Tekst: Bartłomiej Stańczak







 
więcej