Biuro w starej STODOLE

Studio Farris Architects przekształciło małą STODOŁĘ w biuro z miejscem spotkań, biblioteką, biurkami oraz przestrzenią wypoczynkową i do czytania. Pierwotną fasadę odnowiono, tworząc dodatkowe otwory, by poprawić funkcjonalność budynku. Do środka wstawiono nowy element, który jako system „box in box”. 

Zamiast wstawiać drugi poziom, który zmieniłby percepcję całej przestrzeni, architekci zdecydowali się stworzyć „autonomiczny mebel”, który nawiązuje do farmy i rejonu wiejskiego okolicy. Ten oryginalny przedmiot został wykonany z nałożonych na siebie drewnianych belek i to właśnie on w dużym stopniu przekształca przestrzeń w funkcjonalne biuro. Na górze powstało miejsce do pracy, gdzie mieszczą się dwa biurka. Pod nimi zorganizowano doskonałe miejsce spotkań z widokiem na otaczający budynek krajobraz. Poukładane w sposób przemyślany belki stały się idealną biblioteką, półkami na książki, miejscem do przechowywania różnych teczek, a nawet zastępują krzesła, na których można na chwilę usiąść. Belki zostały też ułożone tak, by zastępowały schody prowadzące na wyższy poziom. 

Wewnętrzna konstrukcja budynku został wykończona betonem, a pomiędzy nową ścianę z betonu a starą z cegły wstawiono odpowiednią warstwę izolującą. Wystrój wnętrza jest bardzo minimalistyczny, co podkreśla prostotę starego budynku. Drewnianą antresolę z belek można łatwo usunąć, dzięki czemu przestrzeń będzie się też nadawała do różnych innych funkcji, jeśli pojawi się taka potrzeba w przyszłości.
Umieszczone w sposób przemyślany otwory, poza istniejącymi wcześniej oknami i świetlikami, pozwalają w pełni wykorzystać naturalne światło przez cały dzień i w każdej porze roku.

Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne