Black Ridge House stał się częścią wiktoriańskiego domu szeregowego

Black Ridge House to projekt firmy Neil Dusheiko Architects. Dwupoziomowa przybudówka do istniejącego domu, wykończona czarnym, wypalanym drewnem, jest doskonałym przykładem umiejętnej fuzji nowoczesnych materiałów industrialnych z zabytkowym otoczeniem dawnej posiadłości Warner Estate znajdującej się w londyńskiej dzielnicy Walthamstow.

Nowo powstały Black Ridge House stał się częścią istniejącego w tym miejscu wiktoriańskiego domu szeregowego z trzema sypialniami. Domy, które budowano w tamtym okresie zwrócone były w kierunku południowym, gdzie przebiega główna ulica. W ten sposób zaniedbano jednak połączenie budynków z ogrodami, które znajdowały się z tyłu po stronie północnej.

Właściciele chcieli wprowadzić do domu nową energię, radykalnie zmieniając wnętrza w taki sposób, by dopasować je do ich stylu życia. Podstawowym wymogiem było wprowadzenie otwartego planu. Jak również stworzenie lepszego połączenia z ogrodem, zaprojektowanym przez właściciela – perkusistę, który stał się projektantem ogrodów.

Architekci postanowili zachować rozmiar i proporcje istniejących tu wcześniej przestrzeni. Stworzyć duży otwarty plan od strony ogrodu, który miał połączyć na jednej powierzchni funkcje kuchni, jadalni i pokoju dziennego. Stopniując wysokość dachu i obniżając go po bokach udało się stworzyć przestrzenną hierarchię we wnętrzu, umieszczając jadalnię w miejscu z najwyższym sufitem. Dzięki przybudówce powstała też nowa sypialnia główna z łazienką ze świetlikiem. Wnętrza łączą się z ogrodem, dzięki czemu zieleń roślin stała się nierozerwalną częścią nowych pomieszczeń.

Większość przedmiotów znajdujących się w domu wykonano przy współpracy z klientami oraz zespołem stolarzy i metaloplastyków. Przykładem rzemieślniczego kunsztu są m.in. dębowe elementy kuchni, stalowa szafka w salonie oraz drzwi przesuwne wykonane ze starego drewna podłogowego.

Projekt wprowadza wiele energooszczędnych rozwiązań. W tym najwyższej jakości systemy dociepleń, ogrzewanie podłogowe, oświetlenie LED, duże świetliki oraz specjalne okna z metalowymi framugami.

Jak mówią sami architekci, ich filozofia działania opiera się na koncepcji „Biophilic design”, czyli projektowania biofilnego, które odwołuje się do przyrody i zachodzących w niej procesów naturalnych. Widoczne jest to w wyborze materiałów oraz technik budowlanych. Dodatkowo architekci wprowadzili też zasady filozofii „wabi-sabi”, zgodnie z którą piękno jest czymś niedoskonałym, nietrwałym i niekompletnym.

Lokalizacja: Londyn, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne