Nowoczesna stodoła

Projekt w wiosce Blakeburn dotyczył gruntownej przeróbki budynku pochodzącego z połowy XX wieku.
 Celem było stworzenie unikatowego i eleganckiego domu w fantastycznym miejscu w pobliżu Melrose w hrabstwie Roxburghshire w Szkocji.

Budynek, który oryginalnie obity był drewnem modrzewiowym, został powiększony od strony wschodniej i zachodniej. Biorąc pod uwagę położenie istniejącej tu wcześniej konstrukcji, jakiekolwiek nowe prace trzeba było prowadzić w taki sposób, by zminimalizować ich wizualny wpływ przy stworzeniu znacznie większego budynku w tym samym miejscu.

Osiągnięto to zachowując prostą formę szczytową oryginalnej chaty i wykorzystując ograniczoną paletę materiałów, która pasowała do tego miejsca. Rezultatem jest udoskonalona forma z wyglądem zewnętrznym, który dopasowuje dom do lasów roztaczających się po stronie wschodniej.

Wewnątrz udało się stworzyć elastyczną przestrzeń na jednym poziomie, która wykorzystuje i podkreśla dużą wysokość dachu w każdym pomieszczeniu. Udało się podkreślić wysokość przestrzeni w całym budynku. W większości pomieszczeń pojawiają się okna lub świetliki dachowe, ale w łazience przy sypialni głównej dwa okna dachowe znalazły się bezpośrednio nad wanną, tworząc unikatową możliwość podziwiania przesuwających się chmur lub rozświetlonego gwiazdami nieba.

Budynek został dobrze docieplony i ma ogrzewanie podłogowe, a odpowiednie instalacje ciepłej wody sprawiają, że koszty eksploatacji zostały zminimalizowane.

Klientka, która jest pisarką, pracuje w domu i dlatego podkreślała znaczenie relacji między przestrzeniami wewnętrznymi budynku. Przestrzeń wewnętrzna została rozplanowana jako seria pomieszczeń dopasowanych do czynności prowadzonych przez właścicielkę w ciągu dnia. Wszystkie pomieszczenia łączy korytarz, który pełni także funkcję galerii i ciągnie się wzdłuż całej elewacji północnej.

Na końcu wschodnim domu znajduje się gabinet pisarki, gdzie okna tworzą ramy dla zmieniających się krajobrazów. Do tego miejsca jest również bezpośredni dostęp z sypialni i łazienki głównej, które znajdują się pomiędzy gabinetem i dużą przestrzenią dzienną.

Na końcu zachodnim znajduje się kuchnia i jadalnia, skąd można podziwiać zachodzące słońce. Jak w każdym istotnym pomieszczeniu w tym budynku, także i tu znajdują się duże okna,  które pozwalają cieszyć się zewnętrznym otoczeniem. Po tej stronie znajduje się też taras, z którego widać sad.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: A449 Architects



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

komentarze

Matthew Johnson:
Cześć, to jest Matthew od A449 Architects. Wielki to jest dotarcie do szerszego grona odbiorców i dziękuję za miłe komentarze. Bylibyśmy wdzięczni, gdyby zechcieli odwiedzić i lubią naszą stronę na Facebooku i uzyskania dalszych informacji proszę odwiedzić naszą stronę internetową.
Łukasz Ratyński:
Robert Ratyński
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Matthew Johnson:
Cześć, to jest Matthew od A449 Architects. Wielki to jest dotarcie do szerszego grona odbiorców i dziękuję za miłe komentarze. Bylibyśmy wdzięczni, gdyby zechcieli odwiedzić i lubią naszą stronę na Facebooku i uzyskania dalszych informacji proszę odwiedzić naszą stronę internetową.
Łukasz Ratyński:
Robert Ratyński
zobacz ten wpis na FB