Blanco Residence

Istniejąca wcześniej w tym miejscu kamienna STODOŁA posłużyła jako inspiracja i baza dla blisko 300 metrowej rezydencji, która powstała w regionie Texas Hill Country. Stara STODOŁA została gruntownie odnowiona i zmodernizowana tak, by powstał z niej wygodny, duży dom.

W nowym projekcie wyższy poziom budynku, na którym kiedyś przechowywano siano, teraz stał się otwartą przestrzenią dzienną, na którą składa się piękny salon wraz z kuchnią. Na parterze architekci z firmy Jakson & McElhaney Architects stworzyli natomiast trzy sypialnie i dwie łazienki. Okna mansardowe, które dodano od strony północnej i południowej zapewniają odpowiednią wentylację, a ich dodatkową korzyścią są piękne widoki na sielską okolicę.
STODOŁA i studio zostały połączone lekko zakrzywioną, przeszkloną i bardzo przestronną, osłoniętą werandą, która kryje się za ogromnym dębem rosnącym tuż przed domem. Zadaszenie werandy naśladuje zarys dwuspadowego dachu STODOŁY, co podkreśla stalowa konstrukcja, która pozostała w tym miejscu odsłonięta. Architekci stworzyli też ze stali specjalne przejście w pobliżu ściany sąsiadującej z dębem, dzięki czemu można przejść bezpośrednio z salonu do studia. Składana, szklana ściana od strony salonu oraz drzwi francuskie zainstalowane w studio zapewniają dobrą, naturalną wentylację całego budynku.
Ten projekt – jak podkreślają architekci – wymagał sporej wrażliwości nie tylko na naturalne otoczenie domu, ale też ze względu na jego historię i spuściznę. Tam gdzie było to tylko możliwe autorzy projektu pozostawiali odsłonięte oryginalne materiały ze starej STODOŁY (kamień, drewno i metal), próbując jednocześnie dobrać paletę pozostałych materiałów tak, by pasowały one do dawnego charakteru budynku.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
Lokalizacja: USA

Czytaj więcej

Zobacz podobne