Nowoczesna stodoła

Boat House znajduje się na plaży, 20 metrów od wody, w pięknej okolicy Svallerup Strand w Danii.
Budynek z założenia miał być bardzo prosty i jednocześnie bardzo praktyczny. Do jego budowy wykorzystano drewno cedrowe ze względu na jego wytrzymałość oraz fantastyczną srebrno-szarą patynę. Dom przybrzeżny stworzono bez okien, aby zachować nietknięte i czyste linie budynku.

Wielofunkcjonalność łodziowego domku jest niezwykle ważna. Klient chce wykorzystywać budynek zarówno do przechowywania łodzi, sprzętów połowowych, rowerów, kajaków i różnych narzędzi, jak również ma on służyć jako miejsce, gdzie można usiąść i cieszyć się widokiem wschodzącego słońca oraz przyjmować gości na noc. Z tego powodu regały i miejsce magazynowe wbudowano w ścianę od wschodu.

Dom wewnątrz to jeden otwarty pokój z belkami. Na podłodze zastosowano beton z możliwością przykrycia go piaskiem, co sprawi, że trudno będzie dostrzec gdzie kończy się budynek i zaczyna plaża. Podłoga ciągnie się na zewnątrz, tworząc teren tarasu na zachód i południe.

Lokalizacja: Svallerup Strand, Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej