Nowoczesna stodoła

Kupując piękną działkę z lasem w Eastern Townships w Quebecu, klient zamarzył sobie o wiejskim domku, który będzie istniał w doskonałej symbiozie ze swym naturalnym otoczeniem.
Ten nierówny, nachylony teren w jednym miejscu ma naturalną płaszczyznę, która znajduje się w jego górnej części i to właśnie ona została wybrana na idealne miejsce do budowy domu.

Cechą charakterystyczną budynku są jego dwie osobne części: jedna z nich obita jest częściowo drewnem i została zakotwiczona w zboczu, dając oparcie części górnej. Unoszący się dach dwuspadowy sprawia wrażenie, jakby dom unosił się wśród drzew.

Długie pionowe okna stanowią ramy dla pięknych widoków na górę Orford i rozciągającą się poniżej dolinę. Kuchnia i łazienka główna znajdują się w części czarnej w centrum domu, oddzielając przestrzeń dzienną od sypialni głównej.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: NatureHumaine
Foto: Adrien Williams, David Dworkind
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej