Nowoczesna stodoła

Jeśli chcesz w starej stodole stworzyć gustowne i funkcjonalne przestrzenie życiowe, jednocześnie dbając o jej historię i otoczenie, na pewno trzeba będzie mocno improwizować.
Jednak przy odrobinie wyobraźni, dbałości o szczegóły i logicznym postępowaniu spójnym z konkretnymi potrzebami właścicieli, zawsze w końcu uda osiągnąć pożądany rezultat.

Główna koncepcja projektu polegała na odpowiednim rozłożeniu koloru czarnego na zewnątrz i białego wewnątrz. We wnętrzu została zachowana oryginalna konstrukcja nośna stodoły, wraz z pochyłym wspornikiem przy dużym oknie. We wnętrzu i na zewnątrz dominuje drewno, ale podłoga wykonana jest już z cegieł ciętych na kształt  płytek  glebowych. Spójna wobec podłogi jest także ścianka działowa wykonana z cegieł.

Drewniana elewacja została zrekonstruowana w oryginalnym stylu – widać więc deski z wyraźnym listwowaniem. Okna w ścianie szczytowej ze względu na wytłumienie oraz bezpieczeństwo umieszczone są za ciągiem drewnianych listew. Patrząc więc z boku, okna w ścianie szczytowej nie są widoczne. Duże okna na parterze osadzone są w pierwotnym otworze wrót, a miejscami zastępują one  małe okna umieszczone w fasadzie głównej. Okna na parterze są dodatkowo zamykane stałymi drewnianymi okiennicami o takim samym wyglądzie jak elewacja.

Głównym celem projektu było zachowanie otwartej  przestrzeni przez dwa piętra, aż do więźby dachowej. Wąskie piętra po bokach łączy drewniana kładka. Balustrada, czy to pełna czy ażurowa, została zamontowana przede wszystkim z uwzględnieniem bezpieczeństwa dzieci oraz starszych psów. Dodatkowo więc pełny albo przewiewny materiał bardzo ładnie optycznie otwiera / zamyka poszczególne pomieszczenia. Pełna balustrada znajduje się w części środkowej, ażurowa po bokach. Układ ograniczony jest oryginalną konstrukcją więźby dachowej, co odzwierciedla się w wielkości poszczególnych pomieszczeń, czy jest to piętro do spania, czy wejście. W części schodów powstało podium, które wykorzystywane jest także jako schowek.

Oryginalna wielkość stodoły pozostała niezmieniona. Układ jest całkowicie otwarty, podzielony na funkcjonalne przestrzenie, a prywatność zapewnia ażurowa balustrada.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Oooox



Zdjęcia: Martin Zeman



Poszukiwania: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

architekci

komentarze

Ewela Socha:
💛
Ewa Polus:
Ile jest ukradzionych stodol
Magdalena Maria Kosko-nowak:
Taki domek
Magdalena Maria Kosko-nowak:
To ta tak
Elżbieta Matosek:
Świetne 😊tylko bez tej krówki proszę.
Amanda Żerańska:
I adore those hanging lamps!
Agata Gmerek:
Cudo tylko ja też bez tej krówki ♥🌻🌻
Janina Łuckiewicz:
Jak to ocieplić i ogrzać w naszym klimacie? Ale piękna przestrzeń...
Michał Gorczyński:
Wspaniala gra czerni i bieli.
Miki Zuzański:
Kulis Sebastian
zobacz ten wpis na FB

architekci

komentarze

Ewela Socha:
💛
Ewa Polus:
Ile jest ukradzionych stodol
Magdalena Maria Kosko-nowak:
Taki domek
Magdalena Maria Kosko-nowak:
To ta tak
Elżbieta Matosek:
Świetne 😊tylko bez tej krówki proszę.
Amanda Żerańska:
I adore those hanging lamps!
Agata Gmerek:
Cudo tylko ja też bez tej krówki ♥🌻🌻
Janina Łuckiewicz:
Jak to ocieplić i ogrzać w naszym klimacie? Ale piękna przestrzeń...
Michał Gorczyński:
Wspaniala gra czerni i bieli.
Miki Zuzański:
Kulis Sebastian
zobacz ten wpis na FB