Udana czarno-biała improwizacja by oooox in Czechy

Udana czarno-biała improwizacja

Jeśli chcesz w starej STODOLE stworzyć gustowne i funkcjonalne przestrzenie życiowe, jednocześnie dbając o jej historię i otoczenie, na pewno będziesz musiał improwizować.

Jednak przy odrobinie wyobraźni, dbałości o szczegóły i logicznym postępowaniu spójnym z konkretnymi potrzebami właścicieli, zawsze w końcu uda osiągnąć pożądany rezultat.

Główna koncepcja projektu polegała na odpowiednim rozłożeniu koloru czarnego na zewnątrz i białego wewnątrz. We wnętrzu zachowano oryginalną konstrukcję nośną STODOŁY, wraz z pochyłym wspornikiem przy dużym oknie. We wnętrzu i na zewnątrz dominuje drewno, ale podłogę wykonano już z cegieł ciętych na kształt  płytek glebowych. Spójna wobec podłogi jest także ścianka działowa wykonana z cegieł.

Drewnianą elewację zrekonstruowano w oryginalnym stylu – widać więc deski z wyraźnym listwowaniem. Okna w ścianie szczytowej ze względu na wytłumienie oraz bezpieczeństwo umieszczone są za ciągiem drewnianych listew. Patrząc więc z boku, okna w ścianie szczytowej nie są widoczne. Duże okna na parterze osadzono w pierwotnym otworze wrót, a miejscami zastępują one małe okna umieszczone w fasadzie głównej. Okna na parterze są dodatkowo zamykane stałymi drewnianymi okiennicami o takim samym wyglądzie jak elewacja.

Głównym celem projektu było zachowanie otwartej  przestrzeni przez dwa piętra, aż do więźby dachowej. Wąskie piętra po bokach łączy drewniana kładka. Balustrada, czy to pełna czy ażurowa, zamontowano przede wszystkim z uwzględnieniem bezpieczeństwa dzieci oraz starszych psów. Dodatkowo więc pełny albo przewiewny materiał bardzo ładnie optycznie otwiera / zamyka poszczególne pomieszczenia. Pełna balustrada znajduje się w części środkowej, ażurowa po bokach. Układ ograniczono oryginalną konstrukcją więźby dachowej, co odzwierciedla się w wielkości poszczególnych pomieszczeń, czy jest to piętro do spania, czy wejście. W części schodów powstało podium, które wykorzystywane jest także jako schowek.

Oryginalna wielkość STODOŁY pozostała niezmieniona. Układ całkowicie otwarto, podzielono na funkcjonalne przestrzenie, a prywatność zapewnia ażurowa balustrada.

Lokalizacja: Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne