Buck Mountain Cabin to cedrowy dom wakacyjny in Orcas by Heliotrope

Buck Mountain Cabin to cedrowy dom wakacyjny

Amerykańskie studio Heliotrope Architects ograniczyło do minimum ingerencję w działkę, tworząc cedrowy dom wakacyjny Buck Mountain Cabin na zalesionym zboczu wyspy Orcas u nabrzeży północno-zachodniego Pacyfiku.

Już na samym początku planowania inwestycji, konsultując wybór lokalizacji, firma Heliotrope Architects zachęciła klientów, by skupili się na cechach charakterystycznych dla archipelagu San Juan, takich jak porośnięte trawami półki skalne, ukryte w lasach pełnych starych daglezji i pacyficznych madronów. Właściciele kupili więc działkę na zboczu wzgórza o takich cechach, na której półki skalne tworzyły niewielką polanę. Zamiast poszerzyć polanę, by tym samym poszerzyć widoki na stronę zachodnią, firma skupiła się na wąskim pasie bez wysokich drzew, tworząc właśnie w tym miejscu nowy, kompaktowy dom. Uzyskana w ten sposób „kompresja” projektu podkreśla widoki, jednocześnie zapewniając wrażenie przebywania w samym lesie.

Liniowo zorganizowana przestrzeń jest zakotwiczona przez dużą skałę na wschodzie i tworzy silne połączenie z mocno nachylonym terenem i panoramicznymi widokami, odsłaniającymi się wśród koron drzew po stronie zachodniej, ponad 6 metrów nad poziomem gruntu. Drzwi przesuwne umieszczone na obu końcach przestrzeni dziennej umożliwiają płynny ruch i minimalizują rozróżnienie między wnętrzem a zewnętrzem.

Miejsca do spania i kąpieli wychodzą na bardziej osłonięte widoki na las i skaliste wzgórza od strony północnej. Przestrzenie te wykorzystują skrzyżowanie płyt skalnych na osi północ-południe z widokiem na zbocze wzgórza. Gdzie pięknie odbija się światło, nadając ciepły charakter tym bardziej prywatnym przestrzeniom.

Zgodnie z założeniem projektu, Buck Mountain Cabin musiał być ekonomiczny, trwały i miał się pięknie starzeć z upływem czasu. Architekci unikali więc wprowadzania drogich, skomplikowanych materiałów i systemów. Postawili na prostą użyteczność, która dobrze współgra z ogólną estetyką projektu.

Forma budynku o powierzchni około 140 m2 jest celowo prosta w wyrazie. Wzbogacono ją jedynie dużymi nawisami ochronnymi i oknami kondygnacyjnymi skierowanymi na południe, które zapewniają naturalne ciepło w porze zimowej. Paleta materiałów, składająca się z bejcowanego drewna litego, podłóg betonowych i płyty gipsowo-kartonowej, jest prosta i trwała.

Zgodnie z pierwotnym założeniem, ingerencję w teren ograniczono do minimum, a stare drzewa pozostawiono, ograniczając powierzchnię budynku. Udało się to osiągnąć dzięki zastosowaniu wsporników i słupów z obciążeniem punktowym o zminimalizowanych podstawach, wylewanych bez wykopów na odsłoniętym podłożu skalnym.

Zamiast powiększając powierzchnię, architekci skupili się na efektywnej organizacji stosunkowo niewielkiej przestrzeni, łącząc ją doskonale z otoczeniem i najpiękniejszymi cechami lokalizacji.

Lokalizacja: Wyspa Orcas, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne