Adaptacja dawnego kompleksu młyńskiego we wsi Opatová

Adaptacja dawnego kompleksu młyńskiego we wsi Opatová, która obecnie jest częścią Trenczyna. Zespół architektów RDTH opiera się na połączeniu starego i nowego. Rzadką poetykę mieszkania wyznacza specyficzny „duch miejsca”. Zachowane cenne części młynu znalazły zastosowanie jako strefa socjalna i przestrzeń do pracy. Nowy budynek, zamykający działkę w kierunku potoku, otwiera się na prywatny ogród.

Kilka słów o projekcie od właścicieli

Patrik i jego żona Janka postanowili osiedlić się w rodzinnej wsi René Opatová w zachodniej Słowacji. Kupił rodzinną ziemię, na której mieszkała jego babcia i gdzie znajdował się młyn na wodę, magazyny i STODOŁY, a kury nadal chodzą po podwórku. Teren znajduje się przy drodze, wzdłuż której płynie strumień. Po drugiej stronie drogi znajduje się wzgórze i cmentarz, na którym spoczywają przodkowie i być może młynarz, który kiedyś zbudował młyn.

Budujemy tutaj nowy dom rodzinny. Ma to być dostojny budynek, który nie zaburzy charakteru wsi, a jednak będzie współczesny.

Kształt działki jest skomplikowany. Dużą część terenu zajmuje młyn i jego późniejsze dokończenie. Nad potokiem znajdują się cenne zabudowania gospodarcze. Rozbieramy te małe budynki i dobudówki. Powstałym rozwiązaniem jest zagroda trzech mas. Młyn, który częściowo konserwujemy, nowo wybudowany dom jednorodzinny, który zajmuje przestrzeń nad potokiem oraz zadaszenie miejsc parkingowych, które łączy oba budynki. Pomiędzy tymi trzema bryłami powstaje przyjemna, częściowo zamknięta przestrzeń ogrodu i dziedzińca.

Budynek młynu

Zbyt cenny, by go zburzyć, i zbyt duży, by poddać go całkowitej renowacji. Dlatego zachowujemy tylko najstarszą jej część i jedną ścianę obwodową nowszej dobudówki. Ta ściana z oknem od zewnątrz na zewnątrz jest skrętna. Tworzy niepowtarzalny klimat ze względu na swój charakter i związek z nowymi i oryginalnymi przedmiotami. Zachowana część dawnego młyna zyskuje nowe zastosowanie. Staje się miejscem spotkań, które znajduje się na parterze. Miejsce pracy pozostaje na pierwszym piętrze. Najcenniejszymi elementami oryginalnej technologii młyńskiej jest prawie 200-letni drewniany stołek, na którym ustawiono koło młyńskie i nasyp pszeniczny. Elementy te są traktowane z wyczuciem i wykorzystywane, aby nadać im znaczącą pozycję w przestrzeni. W ścianę obwodową młyna wstawiono nowe kwadratowe okno bezramowe. Otwiera to zupełnie nowy widok na dziedziniec i okolicę. Jej podszewka jest wyłożona od wewnątrz deskami świerkowymi, podobnie jak na podłodze. Całe okablowanie elektryczne biegnie po powierzchni naprawianych starych murów. Parter jest nowy. Jest to solidna płyta betonowa leżąca na żwirze. Pozwala to na usuwanie wilgoci z podłoża. Polerowany i woskowany beton tej podłogi ozdobiony jest strukturą ciętych kamieni i drobnymi pęknięciami kapilarnymi. Jest to podłoga, która będzie się dobrze starzeć wraz z młynem. Stary mistrz murarski obrzucił fasadę młyna zaprawą wapienno-cementową. Dach był zły i konieczne było całkowite zastąpienie go więźbą. Młyn, nowy dom i dach parkingu pokryte są tą samą wypalaną dachówką. Pozwala to na usuwanie wilgoci z podłoża. Polerowany i woskowany beton tej podłogi ozdobiony jest strukturą ciętych kamieni i drobnymi pęknięciami kapilarnymi. Jest to podłoga, która będzie się dobrze starzeć wraz z młynem. Stary mistrz murarski obrzucił fasadę młyna zaprawą wapienno-cementową. Dach był zły i konieczne było całkowite zastąpienie go więźbą. Młyn, nowy dom i dach parkingu pokryte są tą samą wypalaną dachówką. który leży na kaczce. Pozwala to na usuwanie wilgoci z podłoża. Polerowany i woskowany beton tej podłogi ozdobiony jest strukturą ciętych kamieni i drobnymi pęknięciami kapilarnymi. Jest to podłoga, która będzie się dobrze starzeć wraz z młynem. Stary mistrz murarski obrzucił fasadę młyna zaprawą wapienno-cementową. Dach był zły i konieczne było całkowite zastąpienie go więźbą. Młyn, nowy dom i dach parkingu pokryte są tą samą wypalaną dachówką.

Nowy dom rodzinny

Przylega do potoku i swoją masą tworzy prywatność na podwórku. Wyróżnia się sylwetką trzech nierówno przylegających do siebie dwuspadowych dachów. Dzięki nim powstaje w domu zróżnicowanie przestrzenne, które pozwala mieszkańcom doświadczyć przejść od mniejszych, łączących i użytkowych przestrzeni do czasami zaskakująco dużych, otwartych salonów. Nowy budynek kontrastuje z zabytkowym budynkiem młyna o niemal minimalistycznej estetyce. Ściany i sufity białe, gładkie. Tylko w niektórych nieokładanych obszarach ujawniają, że konstrukcja domu składa się z paneli CLT, co znacznie przyspieszyło proces surowej budowy domu. Podłoga to jednokolorowe marmoleum, łazienki są stonowane, z małymi kwadratowymi jasnoszarymi płytkami. Fasada jest wyłożona modrzewiem, nawet przed oknami na ulicę, gdzie fragmenty elewacji są otwierane. Dom jest bardzo dobrze ocieplony grubą warstwą izolacji z włókna drzewnego. Źródłem ciepła jest pompa ciepła, której ekonomię znacznie zwiększa technologia rekuperacji. Pomaga to w utrzymaniu zdrowego klimatu w domu, nawet jeśli w domu zapomni się wietrzyć.

Wiata parkingowa

Wsparta na subtelnych stalowych słupach podtrzymuje długie klejone belki, które ciągną się od domu do młyna. Jest masywna kratownica z poziomym taboretem. Ta otwarta konstrukcja ciesielska sama w sobie staje się ważnym estetycznie elementem całego domostwa. Jest tak zwymiarowany, aby w przyszłości możliwe było dokończenie kolejnej części mieszkalnej domu na wieńcach. Pomiędzy miejscami parkingowymi stoi prosty budynek pokryty półprzezroczystą siatką cięto-ciągnioną. Służy jako magazyn narzędzi ogrodniczych i sprzętu sportowego.

Ogród

Zaprojektowany przez miejscowych ogrodników według projektu pracowni krajobrazowej Land 05.

Lokalizacja: Opatová, Trenczyn, Słowacja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne