Nowoczesna stodoła

„Na prośbę naszych długoletnich klientów zaprojektowaliśmy nowy dom i nadzorowaliśmy jego budowę w dolinie Chamonix” – piszą architekci z firmy Pierre Marchand Architects. Działka znajduje się na osiedlu mieszkaniowym, które powstało w latach 50-tych, a w miejscu tym stała chata, która pochodziła właśnie z tamtych lat. 
„Lokalizacja domu była niezwykła i to właśnie ona stała się punktem wyjściowym dla całego projektu” – wyjaśniają architekci, podkreślając znaczenie niezwykłych widoków na góry ze szczytem Mont Blanc.
Po pierwszych oględzinach działki szybko stało się jasne, że istniejąca w tym miejscu chata nie będzie nadawała się do przebudowy. Problemem były wymogi termalne budynku, który nie pasował też do założeń nowego projektu. Z tego powodu podjęto decyzję o całkowicie nowej budowie, co pozwoliło architektom rozwinąć skrzydła i stworzyć projekt nowoczesny, który będzie jednocześnie zwracał uwagę na niskie zużycie energii. Architekci skupili się więc nie tylko na wyglądzie domu, ale też na maksymalizacji systemów grzewczych i wentylacyjnych. Dwubiegowy system wymiany ciepła współdziała z wydajnym kotłem olejowym.
Projekt skupiał się na dwóch wymiarach: widokach i poszukiwaniu sposobów, by maksymalnie wykorzystać światło słoneczne. Architekci wykorzystali urządzenie zwane heliodon, aby przeanalizować wpływ słońca na działkę i sam budynek. Stworzyli trójwymiarowy model domu na samej działce, aby precyzyjnie określić ilość naturalnego światła w przyszłym domu. Wykorzystali go też do zaplanowania ram dla przyszłych widoków, którymi cieszyć mieli się mieszkańcy spędzając czas w określonych pomieszczeniach.
Dom, który stanął na betonowych fundamentach, wykorzystuje różne metody ocieplania, ale w całości obłożony jest z zewnętrz ciemnym drewnem modrzewiowym. Drewno zostało poddane specjalnej obróbce, która pozwoli też zachować na długo piękny kolor desek. W piwnicy znalazło się miejsce na garaż i instalacje techniczne.
Budowa domu trwała zaledwie 9 miesięcy.

Lokalizacja: Chamonix-Mont-Blanc, France
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB