Cabin K, czyli domek nad jeziorem

Ta niewielka, drewniana chatka, stworzona przez londyńską architekt Sini Kamppari, stanęła na granitowej skarpie w otoczeniu drzew. Miejsce to zachwyca widokami na jezioro Saimaa, znajdujące się w południowo-wschodniej Finlandii.

Kamppari zaprojektowała ten niewielki domek wakacyjny, o powierzchni 56 m2, dla emerytowanego inżyniera. Nazwa projektu to „Cabin K”, a jego lokalizacja to odludne miejsce w pobliżu miejscowości Varkaus. Domek ten ma stanowić uzupełnienie dla głównego domu oraz sauny, które powstały na działce już wcześniej. Dzięki niemu właściciele będą mogli organizować większe imprezy dla przyjaciół i znajomych, których będą mogli u siebie przenocować.

Znajdujące się na działce budynki są „ciemne i przytulne”, więc architektka zaproponowała coś innego – chciała stworzyć przestrzeń, która będzie jaśniejsza i bardziej przestronna niż można oczekiwać od zwykłego domku dla gości.

Budynek ma prostą konstrukcję z dwuspadowym dachem, czym nawiązuje do tradycyjnych, fińskich chatek. Zarówno sama konstrukcja, jak i ściany wykonano z drewna sosnowego. Pasujący do nich sosnowy taras wychodzi ponad występ skalny, dzięki czemu można łatwiej podziwiać piękne widoki na znajdujące się poniżej jezioro.

– „Domek łączy tradycyjne formy i materiały ze współczesnymi systemami i detalami, tworząc razem wyróżniającą się letnią przestrzeń, która jest zarówno funkcjonalna, jak i nowoczesna pod względem estetycznym” – wyjaśnia architektka. – „To historia o świeżym spojrzeniu na tradycyjne, fińskie chaty z drewna” – dodaje. – „Dwuspadowa forma dachu oraz drewniane ściany są powszechne w domkach tego typu w Finlandii, ale detale, powierzchnia oraz jakość światła w tym wnętrzu są czymś nieoczekiwanym” – podsumowuje Kamppari.

Trzy strony budynku przesłaniają drewniane listwy, które zapewniają odpowiednią ochronę przed deszczem i słońcem. Te listwy można łatwo wymienić, jeśli ulegną zniszczeniu, co pomoże zapobiec zniszczeniu znajdującej się pod nimi konstrukcji i ściany. Całe drewno wykorzystane na zewnątrz zostało poddane tradycyjnej obróbce, która ma przyspieszyć proces szarzenia drewna, ale drewno w środku pozostanie w swym naturalnym odcieniu.

Wewnątrz zaskakuje wysoka na dwa poziomy przestrzeń dzienna, która otwiera się na taras dzięki dużemu przeszkleniu i znajdującym się tu przeszklonym drzwiom.

– „Salon to przestronna powierzchnia wewnętrzna i zewnętrzna, która chroni jednak przed pogodą i komarami, pozwalając cieszyć się słońcem i lekką bryzą” – mówi Kamppari. – „Podwójna wysokość salonu wciąga zielone otoczenie do wnętrza, także dzięki mechanicznie otwieranym oknom od strony północnej i południowej.”

Przestrzeń dzienna łączy się z nieco dziwacznym poddaszem, którego podłoga częściowo została wykonana również z drewnianych listew. Filtrowane przez nie światło prowadzi swoistą grę z cieniem na poziomie niższym. Poddasze to dodatkowe miejsce do spania, jeśli dwie sypialnie na parterze okażą się niewystarczające.

– „Ten dziwaczny strych to trochę jak domek na drzewie. To idealne miejsce, by się ukryć i poczytać książkę” – żartuje architektka.

Lokalizacja: Finlandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne