Na ratunek starej STODOLE

Ta stara STODOŁA, która stoi w pobliżu głównego domu właścicieli, miała już za sobą swe najlepsze czasy i była zupełnie bezużyteczna, popadając w ruinę. Właściciel uznał jednak, że chce ją ocalić przed ostatecznym upadkiem i postanowił urządzić w niej dom dla swoich dzieci – wspólne miejsce do zabaw i odpoczynku.

PODKREŚLENIE PIERWOTNEJ ARCHITEKTURY

Studio architektoniczne La Firme chciało zachować tradycyjne, rodzime cechy architektury tego budynku. Z tego powodu architekci zdecydowali się ocalić całą dawną konstrukcję STODOŁY. Każdy jeden fragment konstrukcji został starannie rozebrany, ponumerowany, odnowiony, a następnie złożony ponownie. Ta konstrukcja zdecydowała też o organizacji przestrzeni wewnątrz nowego domu.

PRZEPROJEKTOWANE WNĘTRZE

Pietro, na którym kiedyś gromadzono zwierzęta hodowane w gospodarstwie, teraz stało się głównym piętrem domu. Dzięki jego różnorodności i licznym otwartym, półotwartym, a także zamkniętym powierzchniom, architekci zapewnili właścicielom i ich gościom różne poziomy prywatności. Co więcej, pierwotna konstrukcja pozwoliła również zachować wysoką przestrzeń, która nie tylko wygląda majestatycznie, ale też doskonale łączy się ze swym naturalnym otoczeniem.

SYMBIOZA Z PRZYRODĄ

Architekci wykorzystali w pełni lokalizacje dawnej STODOŁY i zapewnili mieszkańcom spektakularne widoki wstawiając liczne i niejednokrotnie ogromne przeszklenia. Patrząc na krajobrazy otaczające dom, można odnieść wrażenie, że dawny, wiejski krajobraz tego regionu pozostał nienaruszony przez lata.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne