Nowoczesna stodoła

Ten dom miał jednak pewną ogromną zaletę – dużą działkę w dobrej okolicy, otoczoną przez ogromne, stare drzewa.
Chęć uwolnienia i organizacji przestrzeni wewnątrz oraz połączenia jej z otoczeniem była głównym motywem, który przyświecał renowacji.
Projektanci zastosowali kilka technik, aby uprościć i powiększyć dom. Forma szczytowa została powiększona w pionie (poprzez zwiększenie nachylenia dachu) i w kierunku północnym, aby zwiększyć przestrzeń w ramach istniejących już fundamentów. Wymieniono okna i zmieniono ich położenie, aby uporządkować ich układ. W wyniku tych działań powstał prosty, niemal archetypowy kształt domu. Budynek został następnie powiększony o serię werand/tarasów, które tworzą przestrzeń przejściową pomiędzy wnętrzem i otoczeniem zewnętrznym, a także są osłoną przeciwsłoneczną dla powiększonych okien i szklanych drzwi. Te zewnętrzne tarasy tworzą rodzaj ramy dla przestrzeni wokół domu.
Wnętrze ma charakter bezpośredni. Pierwszy poziom to prosta, biała, otwarta przestrzeń z ciemnymi przestrzeniami użytkowymi przesuniętymi na boki. Ciemny kolor subtelnie definiuje pomieszczenia na parterze. Drugi poziom domu mieści sypialnie, a strych to miejsce zabawy wraz z dodatkowymi sypialniami.

Lokalizacja: Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej