Nowoczesna stodoła

Dom o nazwie „Les Rorquals” to dom jednorodzinny z pięknymi widokami na ważny, śródlądowy szlak wodny w Kanadzie o nazwie Droga Wodna Świętego Wawrzyńca. Inspiracją dla nazwy projektu był Rorqual, czyli typ wieloryba często spotykany w tym rejonie.
- „Dom ma rustykalny wygląd” – mówią przedstawiciele studia Alain Carle Architecte, które ma swą siedzibę w Montrealu. - „Jego architektura jest raczej wiejska niż modernistyczna, bliższa ziemi niż niebu” – dodają.

Dom składa się z dwóch części o nieregularnym kształcie geometrycznym, który jednak przypomina domy z dwuspadowym dachem. Dwa elementy nachodzą na siebie wzajemnie się przecinając, tworząc w ten sposób jedną formę, którą architekci opisują jako „abstrakcyjną i intrygującą”.

Podobnie jak kilka innych domów zaprojektowanych przez studio Alain Carle Architecte, także w tym przypadku architekci zdecydowali się na czarny kolor całej elewacji. – „Czarne ściany sosnowe nadają obcy charakter tej formie, która wcina się w naturalny krajobraz, ale nie narzuca się mu” – mówią architekci.

Główne wejście do domu znajduje się po stronie północnej, w miejscu, w którym spotykają się dwie części budynku. Po jednej stronie wejścia znajduje się sypialnia główna z łazienką i garderobą. Architekci stworzyli tu również saunę z przeszkloną ścianą, dzięki czemu można podziwiać piękne widoki na rzekę, która płynie poniżej.

Podłoga przy wejściu została przedłużona, a dzięki różnym poziomom przechodzi ona w dalszej części w powierzchnię blatów kuchennych. Sama kuchnia znajduje się kilka stopni poniżej poziomu wejścia. – „Przestrzenie wewnętrzne opadają na różne poziomy w stosunku do poziomu wejścia” – tłumaczą architekci.

Kilka dodatkowych stopni prowadzi z kuchni do salonu i jadalni, która znajduje się od strony południowej i jest pięknie doświetlona dzięki zastosowaniu szklanych, przesuwnych ścian. – „Szerokie stopnie wprowadzają użytkowników do przestrzeni salonu i jadalni, stając się jednocześnie nieformalnymi ławkami” – dodają przedstawiciele studia.
Na niższy poziom domu można wejść od strony klatki schodowej przy wejściu głównym i w tym miejscu architekci zaplanowali dwie dodatkowe sypialnie, które również zwrócone są na południe, prezentując rozległe widoki.

Architekci wybrali surową paletę materiałów i kolorów do wykończenia wnętrz, tworząc kontrast dla czarnych powierzchni dzięki zestawieniu ich z jaśniejszymi odcieniami drewnianych podłóg, mebli i szafek. Kanciaste linie zewnętrzne mają swoje odzwierciedlenie w środku, gdzie krzyżujące się skośne dachy tworzą skomplikowane powierzchnie sufitów. Architekci pomalowali te powierzchnie na biało, pozwalając geometrii grać pierwsze skrzypce w ogólnie prostych wnętrzach.

Lokalizacja: Quebec, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej