Nowoczesna stodoła

Ma ona około 6 tysięcy m2 i porośnięta jest typowymi dla tego rejonu gatunkami drzew, wśród których są dęby, buki i araukaria chilijska. Dom mógł mieć maksymalną powierzchnię 100 m2 i około dziesięć miejsc noclegowych. Właściciele chcieli, by miał też duże powierzchnie wspólne, w których będzie można spędzać razem czas w zimowe dni i wieczory, kiedy pogoda nie będzie zachęcała do wyjścia na zewnątrz.
Projekt nowoczesnej STODOŁY stworzył architekt Francisco Boetsch Tagle, który na samym początku zdecydował, że najlepiej będzie usytuować budynek w niższej części działki, w pobliżu rzeki. To właśnie miejsce jest najlepiej odizolowane i uniezależnione od innych osób mieszkających lub przebywających w tej okolicy. Jednocześnie architekt chciał wykorzystać piękne widoki odsłaniając je z każdej strony, choć dom otacza las i niższe drzewa.
W czasie planowania projektu zdecydowano się wykorzystać typowe materiały, czyli dom stanął na betonowych fundamentach i wspiera go drewniana konstrukcja, która została wzmocniona stalą w najwyższych miejscach wspólnych. Całość obita jest rodzimym drewnem, bielonym od środka. Elewacja jest ciemna, dzięki czemu dom sprawia wrażenie połączenia się ze swoim leśnym otoczeniem. 
Dom – ze względu na jego lokalizację, niezwykle zimne zimy i brak podstawowych usług miejskich – został zaprojektowany jako budynek kompaktowy, który łatwo ogrzać. Zgodnie ze wstępnym założeniem, wygodnie może w nim przenocować co najmniej dziesięć osób. Architekt postanowił stworzyć bardzo duży salon o podwójnej wysokości, rezygnując z przestronnych sypialni. Miejsce wspólne wprowadza do wnętrza sporo dziennego światła, a ze względu na swoje otoczenie, jest idealną przestrzenią do kontemplacji przyrody, która wnika do wnętrza.
Projekt nowoczesnej STODOŁY rozwijał się wokół punktu centralnego, które zapewnia ogrzewanie całego budynku. Wokół niego powstała otwarta kuchnia, jadalnia, trzy sale sypialne, dwie łazienki, a nawet weranda, na którą można wyjść w cieplejsze dni. Nowoczesna STODOŁA ma duże okna o doskonałych właściwościach termicznych, dzięki czemu rosnące tuz obok drzewa stają się częścią wnętrza.

Lokalizacja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

Francisco Boetsch Tagle

zdjęcia

Francisco Boetsch Tagle

komentarze

zobacz ten wpis na FB