Nowoczesna stodoła

Klienci chcieli mieć prosty dom, który będzie spełniać najważniejsze funkcje – zapewni miejsce do spania, jedzenia i picia herbaty. Projekt wykonany przez architektów uwzględnił jednak także otaczający dom krajobraz, ponieważ  architekci wiedzieli, że właściciele kochają wędrówki i przebywanie blisko z przyrodą.
Plan przestrzeni, jaką stworzyli architekci, przyjął formę długiego prostokąta o powierzchni blisko 100 m2. Główny pokój oraz pokój gościnny znalazły się po przeciwnych stronach budynku, podczas gdy kuchnia i salon sąsiadują ze sobą i łazienką. Od strony południowej architekci wstawili okna wzmocnione ze względu na silny, górski wiatr. Tu rozmieścili też długie korytarze, które wprowadzają światło dzienne do wnętrza. W pokoju do picia herbaty, w którym zwykle planuje się miejsce siedzące do odpoczynku, znajduje się dodatkowe niskie okno. Architekci zadbali o to, by dom otwierał się na różne widoki na otaczające go góry, zależnie od tego, w którym miejscu się znajdujemy i od tego czy siedzimy, czy stoimy.
Dbając o połączenie architektury z jej otoczeniem, studio zaplanowało również podwórze z górskim strumykiem oraz niedużą bramę widoczną z domu. Domek z bramą mieści różne narzędzia potrzebne do pracy w polu i tworzy pustą przestrzeń między drogą a samym domem.
Projekt jako całość doskonale odzwierciedla potrzeby swoich mieszkańców, którzy chcieli prowadzić proste życie w wysokich górach. Tu codzienne życie doskonale współgra ze swym otoczeniem.

Lokalizacja: Korea Południowa
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

zdjęcia

youngchae park

komentarze

zobacz ten wpis na FB